Erişilebilirlik

İran Dışişleri Bakanı Irak'ta Kürt Yetkililerle Görüştü


İran dışişleri bakanı Manuşer Muttaki güvenlik konusunda temaslarda bulunmak üzere Irak’taki Özerk Kürt bölgesini ziyaret etti.

Yetkililer, Muttaki ve Bölgesel Yönetimn başkanı Mesut Barzani’nin İran’ın sınır bölgesine yönelik top atışları ve Kuzey Irak’taki üslerinden İran’a saldırılar düzenleyen Kürt militanlar konusunda görüş alış verişinde bulunduklarını açıkladı.

Militanların bağlı olduğu Pejak adlı grup PKK’nın İran’daki kolu olarak biliniyor.

Kürt yetkililer bölgelerindeki teröristlere destek verdikleri ya da faaliyetlerini görmezden geldikleri iddiasını reddediyor.

Muttaki, ziyareti sırasında Erbil ve Süleymaniye’de iki konsolosluğun açılışını da yaptı.

Muttaki, TRT 6 Türkiye açısından doğal bir sonuç

İran Dışişleri Bakanı Muttaki Irak'ın kuzeyiyle de ekonomik bağları ve ikili ilişkileri geliştirmek istediklerinin altını çizerek Süleymaniye'ye bir konsolosluk açacaklarını belirtti. İran'ın Erbil'de de bir konsolosluğu bulunuyor.

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ise Muttaki’yle PJAK konusunu da ele aldıklarını, tüm sorunları konuşarak çözebileceklerini ve bu soruna da şiddet dışında bir çözüm bulabileceklerini kaydetti. Barzani sorunun çözümü için İran’la diyalog halinde olacaklarını belirtti.

Gazetecilerin, TRT'nin Kürtçe yayınlarıyla ilgili soruları üzerine Muttaki, "TRT'nin yaptığı çok doğru bir adım" dedi. Muttaki her halkın kendi dilinde konuşma hakkı bulunduğunu belirterek İran'da benzer yayınlar yapıldığını hatırlattı. Muttaki,''Türkiye'de Kürt milletvekilleri hatta bakanlar var, bu yapılan çok doğal bir şey'' diye konuştu.

Barzani, ''Irak için en iyi yönetim şekli federal sistem''

31 Ocak'ta Irak'ta gerçekleştirilen yerel seçimlerin sonuçlarını da değerlendiren Barzani, seçimlerin Irak'ın federal kalması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Barzani, ''Sünniler Sünni bölgesinde, Şiiler ise şii bölgesinde etkin oldu. Bu da Irak'ın federal yapıdan başka bir alternatifi olmadığını ortaya koydu. Irak icin en iyi yönetim şekli federal bir yönetim şeklidir,'' dedi.

Barzani,'' Tutuklu İranlı diplomatlar icin çaba sarfedeceğiz''

Yaklaşık iki yıl önce Erbil'de Amerikan askerleri tarafindan düzenlenen bir operasyonda gözaltına alınan İranlı diplomatların bırakılması için de çaba göstereceklerini söyleyen Barzani, İranli diplomatların tutuklanmasından rahatsızlık duyduklarını dile getirdi.

Bağdat, dış temsilciliklere 60 yeni diplomat atıyor, diplomatların 13’ünü Kürt yönetimi belirleyecek

Bu arada Irak hükümeti, dünya devletleriyle ilişkilerini güçlendirmek amacıyla, dış konsolosluk ve temsilciliklerindeki diplomatların sayısını arttırma kararı aldı. Irak hükümeti, dış temsilciliklerine 60 yeni diplomat atayacak. Diplomatların yüzde 17'sinin Kürt hükümetince seçileceği bildirildi.

Irak Parlamentosu Kültür Komisyonu Başkan Yardımcısı Rauf Osman, Irak'ın kuzeyinde yayın yapan Denge Azad basın kuruluşuna yaptığı açıklamada, lrak'ın dış temsilciliklerine atanması kararlaştırılan 60 yeni Arap ve Kürt diplomat adayı isim listesinin önümüzdeki günlerde lrak parlamentosunun onayına sunulacağını belirtti.

Irak hükümetinin dış temsilciliklere yeni diplomat atama kararını doğrulayan Bölgesel Kürt Hükümeti Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa ise, "Diplomat atamalarından Kürtler de payını alacak. Ancak Bağdat'tan şimdiye kadar bu konuda bilgilendirilmediğimiz için diplomat adaylarımızı belirlemedik. Bağdat'tan talep gelince diplomat adaylarını tespit edeceğiz" dedi.



XS
SM
MD
LG