Erişilebilirlik

Obama: 'Devlet Müdahalesi Olmazsa Ekonomi Daha da Kötüleşir'


Başkan Barack Obama, ülke ekonomisinin Büyük Buhran’dan bu yana en büyük krizle karşı karşıya geldiğini ve devlet müdahale etmezse, hızla daha da kötüye gidebileceğini söyledi.

Başkanlık görevine başlamasından bu yana dün akşam Beyaz Saray’da ilk basın toplantısını düzenleyen Obama, Kongre’yi önerdiği harcama ve vergi indirimi paketini en kısa zamanda kabul etmeye çağırdı.

Başkan özel sektörün ekonomik durgunluk nedeniyle zayıflaması durumunda hükümetin yardım için müdahale etmesi gerektiğini kaydetti. Obama aksi takdirde bunalımdan çıkışın çok daha zorlaşacağını bildirdi.

Kongre’nin onayını bekleyen 800 milyar dolarlık paketin mükemmel olmadığını kaydeden Başkan, harekete geçilmezse, krizin derinleşip halkın karşılaştığı işsizlik ve diğer ekonomik sorunları daha da ağırlaştıracağını kaydetti.

Obama, “Başkanlık görevinde olduğum sürece bu ekonomiyi rayına oturtmak ve ülkeyi yeniden işe koymak için ne gerekiyorsa yapacağım,” şeklinde konuştu.

Senato, Başkan’ın önerdiği paketi bugün oylamaya hazırlanıyor. Senato’nun kabul ettiği metinle Temsilciler Meclisi’nin iki hafta önce kabul ettiği metin arasındaki farklar giderildikten sonra paket Başkan tarafından imzalanıp yürürlüğe konacak.

Obama, pakete halk desteğini arttırmak için başlattığı kampanya çerçevesinde, ekonomik krizden büyük ölçüde etkilenen bir Orta Batı kentinde konuştu.

Indiana eyaletinin Elkhart kentinde halkın sorularını yanıtlayan Obama, Kongre’de tartışılan paketin büyüklük, hedeflediği harcama ve vergi kesintileri açısından doğru olduğunu söyledi. Bu kentteki işsizlik oranı bir yıl içinde yüzde 5’ten yüzde 15’e çıktı.

Amerika’da son iki ayda bir milyondan fazla kişi işini kaybetti, işsizlik oranı yüzde 7’yi aştı.

XS
SM
MD
LG