Erişilebilirlik

Hatemi İran Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Aday Olacak


Reformcu olarak tanınan eski İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, 12 Haziran’daki seçimde Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad’a karşı aday olacağını açıkladı.

Tahran’da reform yanlısı politikacılarla dün bir toplantı yapan Hatemi, halkın sorunlarını çözmeye ve ülkenin dünyadaki konumunu güçlendirmeye hazır olduğunu bildirdi. İran’ın tarihi emellerinin özgürlük, bağımsızlık ve adalet olduğunu belirten Hatemi, bu hedefler için çalışacağını da kaydetti. 1997-2005 yılları arasında cumhurbaşkanı olan Hatemi, Batı’yla ilişkileri düzeltmek için çalışmış, sosyal faaliyetlerdeki şeriatçı kısıtlamaları yumuşatma çabaları ise hükümetten daha güçlü konumdaki din adamları tarafından engellenmişti.

Ancak destekçileri, iktidarının sonunda büyük hayal kırıklığına uğrayarak Hatemi’yi, ülkeye değişim getirmek için yeterince çalışmamakla suçlamıştı.

Reformcular, İran’da en yüksek makamda bulunan Ayetullah Ali Hamaney tarafından desteklenen Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ı yenilgiye uğratma şansı en yüksek kişinin, Ayetullah Muhammed Hatemi olduğunu belirtiyor.

XS
SM
MD
LG