Erişilebilirlik

Münih'te Güvenlik Konferansı


Her yıl devlet başkanları, bakanlar ve küresel güvenlik örgütlerinden üst düzey yöneticilerin katıldığı NATO Güvenlik Konferansı’nın 45’cisi, Almanya’nın Münih kentinde yapıldı. Konferansa Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın yanı sıra Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov da katıldı.

Dünya güvenlik politikalarının Davos’u olarak nitelenen ve 1962 yılından bu yana düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nda Türkiye son dakikada yapılan bir değişiklikle Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından temsil edildi. Daha önce Devlet Bakanı ve Avrupa Birliği Başmüzakerecisi Egemen Bağış’ın geleceği duyurulmuştu.

Toplam 70 ülkeden 50’ye yakın Devlet Başkanı, Başbakan, Dışişleri ve Savunma Bakanı’nın katıldığı konferansın bu yılki odak noktasında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden vardı. Obama yönetiminin yeni dış politikasının ana hedefleri ağırlıklı konuşan Biden, dünyanın ABD’ye, ABD’nin de dünyaya ihtiyacı olduğunu ve uluslararası sorunları birlikte çözmek istediklerini açıkladı. Biden, İran’la diyalog kurmak istidiklerini, ancak ülke nükleer emellerinden vazgeçmezse önleyici adım atabileceklerini söyledi. Rusya ile ilişkilere de değinen Biden, ilişkileri düzeltmenin zamanı geldiğini, Taliban ve El Kaide'yi yenilgiye uğratmak için NATO ve Rusya'nın işbirliği yapması gerektiğini açıkladı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov ise, ABD'nin Doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı füze savunma sisteminin hedefinin Moskova olduğunu, Washington’un bu plandan vazgeçmesi durumunda Rusya’nın da Kaliningrad şehrine İskender füzelerini yerleştirme kararını geri alacağını, ayrıca uzayın silahlanmasının da yasaklanmasını istediklerini açıkladı.
İran konusu konferansın ana maddelerinden biri olarak konuşuldu. Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier Batı’nın İran'la görüşmeye hazır olduğunun sinyalini verdiğini ve İran'ın bu görüşme teklifini kabul etmesi gerektiğini belirtirken, İran İslami Şura Meclis Başkanı Ali Laricani Batı’yı İran’ın nükleer programı konusunda ‘çifte standart’ uygulamakla suçladı, bu konuda oyunlara ihtiyaç olmadığını yeni yol izleyeceklerini iddia edenlerin de bu konuya açıklık getirmeleri gerektiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın konuşması, Türkiye’nin Balkanlar ve Kafkasya’da politikaları ağırlıklı oldu. Babacan, Türkiye’nin bölgeye demokrasi ve özgürlük gibi NATO’nun değerlerinin yerleşmesi için aktif çaba sarfettiğini, ayrıca Türkiye ile Ermanistan arasında da çok değerli görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Konferansta, dünyayı saran ekonomik duraksama ve mali kısıtlamaların dış güvenlik taahhütlerini de olumsuz etkileyebileceği ve bu bağlamda özellikle NATO ülkelerinin daha sıkı işbirliği gerekliliği vurgulandı. Öte yandan Güvenlik Konferansı’na paralel Dünya Barış Konferansı adı altında paralel bir toplantı gerçekleştiren küreselleşme ve NATO karşıtları Güvenlik Konferansı’nı protesto ettiler. Protestolar nedeniyle Münih ve çevresinde özel güvenlik önlemlerinin de alınırken, toplam 8500 asker ve polisin konferansın güvenliğini sağladığı öğrenildi.

XS
SM
MD
LG