Erişilebilirlik

6 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Başbakan Erdoğan’ın Davos’taki çıkışının ardından Türkiye’nin Ortadoğu’da arabuluculuk rolüne zarar verdiğini yazıyor. Yigal Schleifer imzalı haberde, şu görüşlere yer veriliyor:

"Erdoğan’ın Davos’taki tavrı, bütün Ortadoğu’da takdir topladı. Geçmişte Osmanlı devletinin bir parçası olan bölgede Erdoğan’a duyulan sempatinin artması, Türkiye’nin yıllar sonra bölgeyle yeniden ilişki kurma çabasının sonuç vermeye başladığını gösteriyor. Ancak uzmanlar Ortadoğu’daki liderlerin bölge halkıyla aynı düşünmediği uyarısında bulunuyor. Ankara Erdoğan’ın sert çıkışının ardından şimdi yumuşama mesajları veriyor"

Washington Post ekonomiyi canlandırma paketine destek vermemelerinden ötürü sadece Cumhuriyetçileri suçlamanın yanlış olacağını savunuyor ve şunları yazıyor:

"Paketin Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen ilk hali, hedeflerdeki belirsizlikler nedeniyle çeşitli eleştiriler almıştı. Obama, planın sadece kısa vadeli harcamaları değil, uzun vadeli stratejiyi de belirlediğini söylüyor. Zaten sorun da buradan kaynaklanıyor. Uzmanlar, bu uzun vadeli hedeflerin ekonominin canlandırılmasıyla ilgili olmadığını düşünüyor."

New York Times ise Obama’nın teşvik paketine karşı çıkan Cumhuriyetçilere karşı tavrını sertleştirmesini destekliyor. Gazete, paketin hızla kabul edilmesi gerektiğini söylüyor ve şöyle diyor:

"İşsizlik sigortasının artırılması, istihdamı artıracak projelere başlanması gibi kısa vadeli tedbirlerin önceliği var. Cumhuriyetçiler ise bu projelerin hayata geçmesinin bir-iki yıl alacağını ve bu nedenle ekonominin canlandırılmasıyla ilgisi olmadığını savunuyor. Oysa, bütün tahminler ekonomideki durgunluğun uzun süreceğini gösteriyor. 2010 ve 2011 yılları içinde de piyasalara para pompalanmalıdır. Başkan Obama, ekonominin düzelmesi için güçlü bir teşvik planının gerekli olduğunu halka anlatmalıdır. Böylesine önem taşıyan bir paketin engellenmesi çabasına karşı kamuoyunun tepkisi de büyük olacaktır."

Boston Globe devletten destek alan firmaların yöneticilerine ödenecek maaşların sınırlandırılması kararına destek veriyor ve şöyle diyor:

"Firma yöneticilerine verilen ikramiyelerin miktarını, 500 bin doların fazla bir para olmadığını düşünenlerden oluşan komiteler kararlaştırıyor. Ekonomide istikrarın sağlanması için artık bu sistem değiştirilmeli. Obama, yemin töreninde yaptığı konuşmada, değişimin gerekliliğini anlamayanların altındaki toprağın kaymaya başladığını söylemişti. İlk uyarıysa Wall Street’e geldi"

XS
SM
MD
LG