Erişilebilirlik

5 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Washington Post gazetesinin "Editöre Mektuplar" köşesinde, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı'nın Dış İlişkilerden Sorumlu Yardımcısı ve Meclis Dışişleri Komisyonu Sözcüsü Suat Kınıklıoğlu'nun, AKP hükümetinin dış politikasıyla ilgili bir mektubu yeralıyor. Mektup, Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü Uzmanı Soner Çağaptay'ın, aynı gazetede 2 Şubat tarihinde yayınlanan, "Türkiye'nin Batıdan Uzaklaşması" başlıklı yazısına cevap olarak yazılmış. Kınıklıoğlu, Çağaptay'ın yazısının kötü niyetle kaleme alındığını ve Türkiye hakkında yetersiz bir değerlendirmeyi yansıttığını öne sürüyor, AKP hükümetinin 2002 yılındanberi, Batı'dan uzaklaşmadan, Balkanlar, Karadeniz, Kafkaslar, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz bölgelerinde aktif bir politika izlediğini savunuyor. Başbakan Erdoğan'ın İsraillileri ya da Yahudileri değil, İsrail'in Gazze'yle ilgili politikasını eleştirdiğini belirten Kınıklıoğlu, Gazze'deki savaşa karşı çıkmasına rağmen Türkiye'nin, "İsrail'le olan ve yıllardır her iki ülkeye de yarar sağlayan ortaklığına büyük değer verdiğini ve bu özel ilişkiyi korumak istediğini bildiriyor.

New York Times muhabiri Sabrina Tavernise, Gazze saldırısı nedeniyle İsrail ile en yakın Müslüman müttefiki olan Türkiye arasındaki ilişkilerin gerildiğini yazıyor:

"Başbakan Erdoğan'ın Davos'ta Gazze konulu oturumu terk etmesinin ardından hem İsrailli hem de Türk yetkililer, ortamı yumuşatıcı açıklamalar yapıyor. Türk yetkililer, Erdoğan'ın açıklamalarının dostça bir eleştiri olduğu düşüncesinde. İsrail tarafı ise iki ülke arasındaki ittifakın süreceğini vurgulamakla birlikte eski güven ortamının kalmadığını belirtiyor. İsmini açıklamak istemeyen üst düzey bir İsrailli yetkili Erdoğan'ın Kudüs'le bütün köprüleri yaktığını söyledi ve "artık Erdoğan tarafsız bir arabuluculu olma özelliğini kaybetmiştir" dedi"

Washington Post Başkan Barack Obama'nın ekonomik krizle ilgili bir makalesine yer veriyor. Krizin çok derin olduğunu vurgulayan Obama, çözümün ekonomiyi canlandırma paketi olduğunu savunuyor ve şöyle diyor:

"Bu paket sayesinde önümüzdeki iki yıl içinde üç milyon kişinin işsiz kalmasını önleyeceğiz ya da yeniden iş bulmasını sağlayacağız. Amerikalı işçilerin % 95'ine vergi kolaylığı sağlayarak ekonomiyi canlandıracağız. Plan, aynı zamanda Amerika'nın yenilenebilir enerji, sağlık ve eğitim gibi konulardaki uzun vadeli büyüme stratejisidir. Krizi fırsata çevirmek için hep birlikte kararlı bir şekilde hareket etmeliyiz."

USA Today Başkan Obama'nın hükümetten yardım alan şirketlerin yöneticilerine maaş sınırlaması getirmesini destekliyor. Gazete, finans kuruluşlarının geçen yıl yöneticilerine 18,4 milyar dolar ikramiye ödediğini hatırlatıyor ve devamla şunları yazıyor:

"Wall Street'teki şirketlerin veya benzer sektörlerin yöneticilerini bir bakkalla kıyaslamamak lazım. Bakkal, kendi parasıyla iş yapar. Ancak Wall Street'teki yöneticiler, hissedarların parasıyla iş yapıyor. Ve bu hissedarların önemli bir kısmı, iflas etmiş durumda. Bankacılar, kapsamlı bir değişikliğe gidilmesi gerektiğini anlayıncaya kadar, Beyaz Saray'ın sınırlamalar getirmesi kimseyi şaşırtmamalı."

Christian Science Monitor Obama'nın yeni bir etik ve sorumluluk anlayışıyla iktidara geldiğini görüşünde. Yazı özetle şöyle:

"Obama, Tom Daschle ve Nancy Killefer'ı kabinesine alarak hata yaptığını kabul etti ve her iki isim de vergi sorunlarından dolayı adaylıktan çekilmek zorunda kaldı. Ancak benzer bir vergi sorunu olan Tim Geithner'ın Hazine Bakanı olmasındaki çifte standart, hala Amerikalıların kafasını karıştırıyor. Obama, etik kurallara bağlılık konusunda hala halkın büyük bir kısmının desteğine sahip. Şimdi bu kurallara bağlı olduğunu pratikte de göstermesi gerekiyor."

XS
SM
MD
LG