Erişilebilirlik

3 Şubat Amerikan Basınından Özetler


New York Times Başkan Obama’nın Sağlık Bakanlığına aday gösterdiği eski senatör Tom Daschle’ın bu işe uygun olmadığı görüşünde. Gazete, Daschle’ın gelir vergisi borçlarını ödemediğini ve sağlık sektöründeki özel şirketlerle ilişkide olduğunu hatırlatıyor:

“Maliye Bakanı Timothy Geithner’in kişisel vergi beyanındaki eksikliklerden sonra Daschle’ın de vergi borçlarını ödemediğini ortaya çıkması rahatsız edici bir durum. Ancak Daschle’ın tam da sağlık reformunun gündemde olduğu bir dönemde, sağlık sektöründeki büyük şirketlerle olan ilişkisi daha da rahatsız edici. Daschle’ın bu ilişkisinin vereceği kararları etkileyip etkilemeyeceğini bilemeyiz ancak sağlık reformuna gölge düşüreceği kesin. Daschle sağlık bakanlığı adaylığından çekilerek bu gölgeyi ortadan kaldırmalıdır.”

Washington Post da Geithner’den sonra Daschle’ın da vergi sorunu yaşadığını belirtiyor. Gazete, Daschle’ın özel şirketlerle ilişkisinin, Obama’nın değişim vaadine uygun düşmediğini vurguluyor:

“Daschle, Washington’daki tecrübesini özel şirketlerin hizmetine sunan ilk eski Kongre üyesi değil. Ancak, senatörlükten ayrıldıktan sonraki iki yılda kazandığı 5 milyon dolar göz önüne alındığında, Obama’nın Washington’da işleri değiştireceği sözüne gölge düşüyor. Elbette Daschle'ı değerlendirirken kamu hizmetindeki tecrübesini ve sağlık reformu konusundaki bilgisini dikkate almak gerekir. Yine de, sıradan Amerikan vatandaşları vergilerini tıkır tıkır öderken, Obama’nın niçin vergilerini ödeyen bakanlar bulamadığını merak edeceklerdir. Bütün bunlara rağmen Obama, Daschle’ı sağlık bakanı yapmak istiyorsa, buna yetkisi var.”

Christian Science Monitor Obama’nın başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte İran ile Amerika arasında belirsiz bir sürecin başladığını yazıyor. Ancak gazete, Avrupa’nın bu durumdan rahatsız olduğunu da kaydediyor:

“İran’a diyalog önerisinde bulunmak, Obama’nın yapması gereken bir iştir. İran’ı, en yakın müttefiki Suriye’den kopartarak, Şam’ın Hizbullah ve Hamas’a verdiği desteği kesmesi, Obama’nın elini daha da güçlendirecektir. Ayrıca, İsrail’e de Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerini dondurması konusunda baskı yapabilir. Ancak Obama önce Avrupa’nın kaygılarını gidermelidir. Tahran hükümetiyle anlaşmaya varılması durumunda Amerika’nın İran petrolleri konusunda öncelik kazanacağı düşüncesi Avrupa’yı kaygılandırıyor. Obama hızlı ve etkin bir diplomasi yürüterek, İran’ın zaman kazanma politikasına izin vermemeli ancak sorumlu bir bölgesel güç olma yoluna girmesini teşvik etmelidir”

Washington Times küresel krizle birlikte Amerika’nın nüfuz ve itibarının da sorgulanmaya başladığını yazıyor. Gazete, başta Çin ve Rusya olmak üzere birçok ülkenin Amerikan ekonomisinde söz sahibi olmak istediği görüşünde:

“Nisan ayında Londra’da yapılacak G-20 zirvesinde Obama hem müttefiklerinin hem de rakiplerinin taleplerine karşı Amerika’nın egemenliğini korumak zorunda kalacak. Ancak dış borçlanmamızı önemli ölçüde Çin, Japonya, Birleşik Krallık ve Suudi Arabistan gibi ülkeler karşılarken, Obama egemenliğimizi nasıl koruyacak? Amerikan vatandaşları kişisel borçlarının kendi hayatlarını nasıl yıktığını çok iyi biliyor. Fakat, ulusal borçların ülkemizin geleceğini nasıl etkileyeceğini yeterince biliyor muyuz? Obama, yabancılardan daha fazla borç alarak, onların ekonomimiz hakkında daha fazla söz sahibi olmasının önünü açıyor.

XS
SM
MD
LG