Erişilebilirlik

Almanya Vatandaşlık Testini 'Başarılı' Buluyor


Almanya’da geçen yıl Eylül ayında başlatılan ‘Vatandaşlık Testi’ uygulamasının, tahminlerin tersine çok sorunsuz geçtiği ve başarı oranının yüzde 99 olarak saptandığı açıklandı.

Vatandaşlık testi sert eleştirilere sebep olmuştu. Özellikle Türk lobisinin temsilcileri, soruların çok zor olduğunu iddia etmiş, testi Almanların bile başaramıyacağı öne sürmüştü. 310 soru arasında seçilen 33 sorunun yöneltildiği testte, 17 soruya doğru yanıt verenler başarılı kabul ediliyor. Ancak testlerin geride kalan süreçteki bilançosu, korkulanın olmadığını, aksine teste girenlerin yüzde 98'inin başarılı olurken yüzde 2'sinin kaybettiğini ortaya çıkardı. Söz konusu dönemde teste giren göçmenlerin sayısı 18 bin civarında. Gelen eleştiriler sonrasında test kanunlaşmadan, göçmenlerin vatandaşlık sınavını kazanabilmesi için özel kurslar geliştirilmişti.

Halk Eğitim Merkezleri’nde verilen bu kurslara ilginin çok az olduğu da ortaya çıktı. Konuyla ilgili habere göre, sınava girenlerin sadece yüzde 10’u daha önceden kurslara giderek hazırlık yaptılar. Almanya çapında toplam 500 merkez vatandaşlık kursları sunuyor, ancak ilgisizlik nedeni ile bu kursların bir bölümünün kapatılacağı haber veriliyor. Yüksek düzeydeki başarı oranı, teste gireceklerin soruların yanıtlarını önceden ezberlemesi ile gerekçelendiriyor. Bazı politikacılar, testin amacına ulaşamadığını savunurken, İçişleri Bakanlığı Vatandaşlık Testini Değerlendirme Komisyonu üyesi Erich Zehnder ‚ Vatandaşlık kursu düşüncesi teorik olarak iyi düşünülmüş, ama pratik olarak işlemiyor. Bu yüzden de bu konsept bence çökmüştür’ dedi. Almanya Göçmenler Konseyi başkanı Mehmet Kılıç, vatandaşlık testlerindeki yüksek başarı oranının yanıltıcı bir sayı olduğunu, özellikle Türk göçmenlerin Alman vatandaşlıği için başvurularındaki düşüşün devam ettiğini belirtiyor.

Alman vatandaşlığına 2008’de geçen yada başvuranlarla ilgili sayılar önümüzdeki haftalarda açıklanacak. Ancak Federal İstatistik Dairesi geçen yıl için, 1998’den bu yana en düşük sayısı bekliyor.

XS
SM
MD
LG