Erişilebilirlik

Doğum ve Hamilelikten Ölümler Devam Ediyor


Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF dünyada her yıl hamilelik ya da doğum sırasında ölen yarım milyondan fazla kadın olduğunu bildiriyor. Çocukların Durumu adlı bir rapor yayınlayan örgüte göre, ölümlerin çoğu temel sağlık hizmetleriyle önlenebilir.

Afganistan dünyada anne ölümlerinin en çok görüldüğü ülkelerin başında. UNICEF’e göre doğum yapan her 100 bin Afgan kadından 1800’ü hayatını kaybediyor. Yıllardır süren savaşlar nedeniyle ülkenin sağlık altyapısı büyük zarar görmüş durumda. Sağlık hizmetlerinin eksikliği de en çok annelerle çocukları etkiliyor. Örneğin Afganistan’ın Penşir bölgesinde annelere sağlık hizmeti sunan Doktor Feruh Malalai Afgan geleneklerine göre kadın hastaların erkek doktor görmesinin hoş karşılanmadığını belirtiyor. Oysa ülkede kadın doktor sayısı çok az. Ayrıca Doktor Malalai’nin kliniğine gitmek isteyen kadınlar saatlerce, hatta günlerce yürümek zorunda. Bu yüzden acil durumlarda müdahale gecikiyor ve ölümler kaçınılmaz oluyor. Doktor Malalai kırsal kesimde yaşayan kadınların çoğunun evde, ebe ya da doktor olmaksızın doğum yaptığını söylüyor. Buna neden olaraksa ulaşım güçlüğü, kültürel değerler ve gelenekleri gösteriyor. Diğer bir Afgan doktor Şahvali Popel ise Kandahar’daki UNICEF bürosunda görevli. Popel, “Bu bölgede ciddi güvenlik sorunları var. Güvenliğin sağlanamaması yüzünden sağlık hizmetleri aksıyor,” diye konuşuyor.

Anne ölümlerinin sık görüldüğü ülkelerden biri de Bangladeş. UNICEF’e göre her 100 bin kadından 570’i doğum sırasında hayatını kaybediyor. Bangladeş’te kadınların yüzde 90’ı evde doğum yapıyor. Bu da çok ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Çandpur’daki Hadergon Anne Sağlığı Merkezi’nden Doktor Safiye Hatun’a göre halkın bilinçlendirilmesi ölüm oranını düşürdü. Dr. Hatun, “Bu kadınlara, ihtiyaçları olan tedaviyi uyguluyoruz. Müdahale edemeyeceğimiz durumlardaysa onları hastaneye sevkediyoruz,” diyor. UNICEF kadınların temel sağlık hizmetlerine erişimi sayesinde her 5 anne ölümünden dördünün önlenebileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG