Erişilebilirlik

Warren Buffett Ekonominin Geleceğinden Umutlu


Dünyanın en zengin yatırımcısı Warren Buffett derin mali ve ekonomik krize rağmen uzun vadede gelecekten umutlu olduğunu söyledi.

Tipik bir işadamı olmayan Buffett iki yıl önce servetinden 30 milyar doları, gelişmekte olan ülkelerde eğitim ve sağlık projeleri yürüten Bill ve Melinda Gates Vakfı’na bağışladı. Buffett yatırım dünyasında da satın aldığı hisseleri satmamasıyla biliniyor. Ünlü işadamı, “Hisselerin değerinin bir ay ya da bir yıl sonra ne olacağını bilmediğim için elimdekileri satmam,” diyor.

78 yaşındaki Buffett, fiyatların düşme eğilimi gösterdiği piyasalarda yolsuzluk yapan yatırımcıların gerçek yüzünün ergeç ortaya çıktığını söylüyor. Buffett, dünyanın en büyük yatırımcılık sahtekarlığını planlamakla suçlanan Bernard Madoff’a da tepkili. Warren Buffet şöyle konuşuyor: “Fiyatların yükseldiği piyasalarda herkes mutludur, kimse ayrıntılarla ilgilenmez, olup biteni görmez. Şimdiyse New York borsasında ve başka yerlerde herşeyin gözler önüne serildiğini görüyoruz.”

Bir iş toplantısı için Washington’a gelen Buffett, 3 ay önce, çok yüksek fiyata hisse satın almaktan pişmanlık duymadığını söylüyor. Buffett, başarısının sırrının başka yatırımcılar açgözlülük yaparken temkinli davranmak, başkaları ürkek davranırken de açgözlülük yapmak olduğunu belirtiyor. Buffet’e göre yatırımcılar korku ve kaygı içinde. Bugünden bir, hatta iki yıl sonra bile korkuları devam edebilir.

Buffett’a göre, Amerikan ekonomisinin şu anki durumu hiç iç açıcı değil. Ancak milyarder yatırımcı gelecek konusunda iyimser. Bir yıl önce Buffett’ın serveti arkadaşı Bill Gates’inkini geçmiş, Buffett dünyanın en zengin adamı olmuştu. “En zengin adam olmak yaşamımı değiştirmedi” diyen Buffet, “Elbette istediğim herşeyi satın alabilirim. Bir uçağım var, hayatımı kolaylaştırıyor. Bunun dışında yılda 150 bin dolar kazanan bir kişiyle benzer bir yaşamım var,” diye konuştu.

10 yıl önce Buffett üç çocuğuna servetinin yalnızca çok küçük bir kısmını miras bırakacağını açıklamıştı. “Çocuklarımın hayatlarının sonuna kadar çalışmadan, ekmek elden su gölden yaşama hakları olmadığını düşünüyorum,” diyen tecrübeli işadamı 40 yıldır Nebraska eyaletinin Omaha kentindeki evinde yaşıyor.


XS
SM
MD
LG