Erişilebilirlik

Davos Krizinin Türkiye'deki Yansımaları


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le tartışıp Davos'u terketmesi Türkiye gündemine damgasını vurdu. AKP'liler ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Başbakan Erdoğan'a destek verdi. Erdoğan'ın Peres'i eleştirirken kullandığı üslup ise ana muhalefetten eleştiri aldı. Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği de, Erdoğan’la Peres arasında yaşanan gerginliği ‘talihsiz bir olay’ olarak niteledi.

Erdoğan'ın Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı Peres'i eleştirirken kullandığı "Benden yaşlısın. Sesin çok yüksek çıkıyor. Suçluluk psikolojisi. Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz. Davos benim için bitmiştir" sözlerini ilk değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Gül, Sakarya'da temaslarda bulunurken, gazetecilerin sorusu üzerine Erdoğan'la Peres arasında yaşanan gerginlik için, "Bir Türk başbakanına saygısızlık yapılırsa, herhalde o da sineye çekecek değil, bunu kimse beklemesin. O da gerekli cevabı verdi" diye konuştu.

Bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan'ın tutumu hakkında eleştiriler yapıldığını ifade ederek, bu konudaki yorumu ile yaşananların Türkiye-İsrail ilişkilerini nasıl etkileyeceğini sorması üzerine de Gül, Türkiye'nin bölgesinde büyük bir ülke olarak barış, istikrar ve güvenlik kaynağı olduğunu vurguladı ve "Türkiye'nin bu gücünden herkesin faydalanması gerekir. Faydalanmak istemeyen varsa o da kendi bileceği bir iştir" çıkışını yaptı.

Erdoğan'a partisi AKP'den de tam destek geldi. AKP milletvekilleri Erdoğan'ın doğru olanı yaptığını ve İsrail'in Gazze saldırılarına karşı haklı bir tepki ortaya koyduğunu belirtirken, CHP'liler "Erdoğan'ın haklıyken, haksız konuma düştüğü" görüşünde birleşti. CHP milletvekili Onur Öymen, Hamas'ın AB'nin terör örgütleri listesinde PKK'yla aynı sayfada yeraldığını belirtirken, Türkiye'nin de bu listeyi kabul etmesine karşın, Erdoğan'ın "Hamas'ın sözcüsü" gibi hareket ettiğini öne sürdü. MHP'liler de, Erdoğan'ın Davos'taki toplantıyı terketmesinin diplomatik nezaket kurallarına uygun olmadığını düşündüklerini, Demokrat Toplum Partili'ler (DTP) de Erdoğan'ın çıkışlarının Gazze halkına yardım getirmeyeceğini belirttiler.

"Saygısızlığa Fırsat Yok"

Davos dönüşü İstanbul'da yeni metro hatlarının açılış törenine katılıp, kendisine bayraklarla ve sloganlarla destek veren vatandaşlara seslenen Erdoğan ise Davos'taki tavrının doğruluğunu anlatmak için "Kimsenin, Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanına saygısızlık yapmasına fırsat vermeyeceğiz" dedi. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta Sulh Dünyada Sulh" sözüne gönderme yapan Erdoğan, Türkiye'nin bu amaçla İsrail-Suriye görüşmelerinde arabuluculuk yaptığını, İsrail-Filistin sorununun çözümüne bu nedenden ötürü katkıda bulunmaya çalıştıklarını, İsrail-Pakistan arasında bu nedenle diplomatik temas kurulmasını istediklerini anlattı. Gazze'de bir dram yaşandığını ve bu drama kayıtsız kalmalarının sözkonusu olmadığını vurgulayan Erdoğan, bu dramı basit gibi göstermek isteyenlere destek çıkmayacaklarını kaydetti.

"İlişkiler Normale Döner"

İsrail ise yaşanan gerginliğin ardından iki ülke ilişkilerini normal seviyesine çevirmeye çalışıyor. İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, Peres'in Erdoğan'ı telefonla arayıp konuyu değerlendirdiğini belirtirken, bu konuşmada herhangi bir özrün sözkonusu olup olmadığının tartışılmamasını istedi. Levy, Türkiye ile İsrail'in yakın iki dost olduğunu belirtirken, bu dostluğun özellikle Hamas ve İran konularında ayrıldığını ancak sorunların karşılıklı anlayışla çözüldüğünü söyledi. Levy, ilişkilerin normale kısa sürede döneceğine inandığını vurguladı.

“Talihsiz Olay”

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de Davos'ta Başbakan Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında yaşanan gerginliği 'talihsiz bir olay' olarak niteledi. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü, Davos’ta "talihsiz bir olay" yaşandığını söyleyerek, "Gazze ya da ciddi öneme sahip bir başka konudaki tartışmanın saygılı bir biçimde, gerçek bir diyalog içinde ve ilerlemeye yardımcı olacak tarzda sürdürülmesini umuyoruz" dedi. Sözcü, olayın ardından İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı aramasından memnuniyet duyduklarını da kaydetti.

Mitchell Türkiye’yi Ziyaret Etmiyor

Gazze sorununa çözüm arayışları çerçevesinde Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da 7 Şubat’ta Ankara’da temaslarda bulunacak. ABD Başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell ise Ortadoğu turu çerçevesinde yapmayı planladığı Türkiye ziyaretini erteledi. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Kathryn Schalow, A.A. muhabirine yaptığı açıklamada, Mitchell’in teknik nedenler ve zamanlama sıkıntısından dolayı
Türkiye ziyaretini ertelediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG