Erişilebilirlik

30 Ocak Amerikan Basınından Özetler


New York Times Bush yönetiminin uluslararası silahsızlanma anlaşmalarını yok sayan tavrının, nükleer silahlanma yarışını tetiklediğini vurguluyor ve şunları yazıyor:

"Eğer Amerika diğer ülkelerin nükleer silah sahibi olma isteğini engellemeyecekse, önce kendisine çeki düzen vermelidir. Bush, defalarca, nükleer silahların teröristlerine eline geçmesinin yol açacağı tehlikelerden bahsetti. Bu konuda çok haklıydı. Ancak bu tehlikenin gerçeğe dönüşmemesi için de hiçbir adım atmadı. Ve Amerika'nın inandırıcılığına darbe vurarak, ülke savunmasına büyük zarar verdi. Obama'ysa işe, oyunun kurallarına uyarak başlayabilir."

Christian Science Monitor Obama'nın Nisan ayında yapılacak NATO zirvesi öncesinde Afganistan politikasını netleştirmesi gerektiğini yazıyor. Gazete, Obama'ya şu soruları yöneltiyor:

"Müslüman ülkelerde İslami teröre karşı demokratik yönetimler oluşturma çabasının maliyeti çok yüksek olabilir. Obama, Afganistan veya Somali gibi ülkelerde nasıl bir yönetim düşünüyor? Bu ülkelerde de diktatörlükler mi oluşturacak? Irak'ta barış ve demokrasi yönünde atılan adımların ardından Amerikan askerleri için en tehlikeli yer artık Afganistan oldu. Kısa bir süre içinde de Afganistan da başarı sağlanıp sağlanamayacağı ortaya çıkacak"

USA Todayekonomiyi teşvik paketi konusunda partilerin işbirliğine açık bir yaklaşım sergilemediğini öne sürüyor. Gazete, yaşanan krizin derinliğine rağmen, Cumhuriyetçilerden pakete bir tek oy bile çıkmadığını kaydediyor ve şöyle diyor:

"Elbette hiç kimse iki parti arasındaki derin ideolojik ayrılıkların ortadan kalkmasını beklemiyordu. Ancak liderlerin görevi, seçmenlere hoş görünmek değil, ülkenin acil sorunlarına çözüm bulmaktır. Söz konusu paket gelecek hafta Senatoda görüşülecek. Umarız Senato sürecinde ortaya daha faydalı bir paket çıkar ve Obama, partizan yaklaşımları sona erdirme hedefine biraz olsun yaklaşır."

Washington Post Çin'de reform çağrısı yapan muhalif aydınlara uygulanan baskıyı eleştiriyor ve şöyle diyor:

"Tarih, bu tür barışçıl girişimlere karşı izlenecek en iyi yolun diyalog olduğunu gösteriyor. Pekin yönetimi, demokrasi bildirgesine imza atanları tutuklamak yerine, onlarla, önerdikleri reform paketini tartışmalıydı. Özgür yurttaşlarla birlikte siyasi liberalizm yönünde adımlar atılması, Çin'in ekonomik krizi aşmasına da katkıda bulunacaktır."

XS
SM
MD
LG