Erişilebilirlik

Davos'ta Erdoğan - Peres Tartışması


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Davos’ta Gazze konulu toplantıda, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’le sert tartışmaya girdikten sonra, oturumu terk etti. Başbakan bir daha Davos toplantılarına katılmayacağını söyledi.

Erdoğan, Gazze operasyonunu savunan İsrail cumhurbaşkanının toplantı sırasında herkesten uzun söz aldığını ve kendisine eşit yanıt hakkı verilmediğini belirtti.

Başbakan, toplantıyı yöneten Washington Post gazetesi yazarı David Ignatius’un müdahalelerine karşı çıkarak, Şimon Peres’e 25 dakika, kendisineyse yalnızca 12 dakika söz hakkı tanındığını söyledi.

Toplantıyı terk eden Erdoğan, Davos’tan ayrılmadan önce basın mensuplarına, protestosunun, İsrail halkını hedef almadığını, yalnızca Cumhurbaşkanı Peres’in tavrına karşı çıktığını belirtti.

Dün gece geç saatlerde Davos’tan İstanbul’a dönen Başbakan Erdoğan’ı, İstanbul Atatürk Havaalanı’nda Filistin ve Türk bayrakları taşıyan binlerce kişi karşıladı. Başbakan havaalanında yaptığı basın toplantısında, İsrail cumhurbaşkanının ifadelerinin “doğru olmayan, zaman zaman hakarete varan, suçlayıcı ve buyurgan tavırlı” olduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye Cumhuriyetinin başbakanı olarak gerekeni yaptığını söyledi.

Şimon Peres’in daha sonra kendisini telefonla aradığını söyleyen Başbakan Erdoğan, görüşmenin içeriğini basın mensuplarına anlattı.

Başbakan Erdoğan, basın toplantısından sonra, kendisini bekleyen kalabalığa da hitap etti.

Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’taki toplantısına Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’la yapacağı özel görüşmenin damgasını vurmasını bekleniyordu. Ancak Erdoğan’ın Gazze konulu toplantıyı terk etmesinin hemen ardından gerçekleşen bu özel görüşme gölgelendi.

'Hamas Barış Sürecine Dahil Edilmeli'

Daha önceki açıklamalarında da Gazze operasyonu nedeniyle İsrail’i sert bir şekilde eleştiren Başbakan Erdoğan, Davos’ta yapılan bir panel toplantısında bu görüşlerini yineledi. Erdoğan, İsrail’i orantısız güç kullanmakla suçlarken, İsrail ablukası nedeniyle Gazze’yi hapishane olarak niteledi. Erdoğan, Hamas’ın da barış sürecine dahil edilmesi gerektiğini savundu.

Erdoğan’ın açıklamalarından sonra İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres söz aldı ve ülkesinin politikalarını savundu. Peres, bölgedeki ateşkesi Hamas’ın bozduğuna dikkati çekti; İsrail’in Hamas’ın roket saldırılarına karşılık verdiğini söyledi. Peres İstanbul’a roket atılsa Erdoğan’ın da benzer şekilde davranacağını savundu. Zaman zaman sesini yükselterek konuşan Peres’in doğrudan Erdoğan’a hitab ettiği dikkati çekti.

Peres, Erdoğan’a, “Mübarek durumu sizden daha iyi biliyor. Başkan Abbas da durumu biliyor ve Hamas’ı suçluyor” diyerek eleştirdi.

'Siz Öldürmeyi Çok İyi Biliyorsunuz'

Yeniden söz isteyen Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı’na “Siz öldürmeyi çok iyi biliyorsunuz” dedi.

Erdoğan “Sayın Peres benden yaşlısın. Sesin çok yüksek çıkıyor. Bu suçluluk psikolojisi. Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları öldürdünüz. Bu insanları öldürenleri alkışlamak insanlık suçudur" dedi.

Erdoğan, oturumu bitirmeye çalışan moderatör David İgnatius'a dönerek, "Benim için bundan böyle Davos bitmiştir. Davos’a bir daha gelmem” diye konuştu.

Paneli terk eden Erdoğan, daha sonra yaptığı basın toplantısında kendisine daha fazla söz hakkı tanınmamasına tepki gösterdiğini söyledi.

'Kötü Haber'

Washington’daki Amerikan Alman Marshall Fonu uzmanı Ian Lesser Davos’ta yaşanan bu olayı “kötü bir haber” olarak değerlendirdi.

Türkiye - İsrail ilişkilerinde zaten zor bir dönemden geçildiğini hatırlatan Lesser, Erdoğan’ın daha önceki açıklamalarını sessizce karşılayan İsrailli stratejistlerin konuyu yeniden değerlendireceğini söyledi.

Lesser, bu tür gelişmelerin sadece Türkiye’ye desteğiyle tanınan İsrail lobisi tarafından değil, Washington’daki strateji ve dış politika topluluğunun da dikkatini çekeceğini söyledi. Sorunun kalıcı olmayabileceğini belirtmekle birlikte Lesser, Davos'taki olayı son derece olumsuz bir gelişme olarak niteledi.

Haberin tümünü ve tartışma anını sağ üst köşedeki bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG