Erişilebilirlik

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2008 Verilerini Açıkladı


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2008 yılı istatistiklerini açıkladı. Veriler, Türkiye'nin Mahkeme'nin "en iyi müşterileri" arasında bulunduğunu gösteriyor. Karar bekleyen davalar açısından Rusya'nın ardından ikinci olan Türkiye, 2008'de hakkında en çok karar alınan ülke oldu.

Mahkeme'nin geçen yıl Türkiye hakkında aldığı kararların sayısı 264. Türkiye, bu kararların 257'sinde en az bir kez Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni (AİHS) ihlal etti. Türkiye'nin haklı bulunduğu karar sayısı ise sadece 1 olarak belirlendi. Dostane çözüme gidilen ya da listeden silinen karar sayısı da 1 oldu. Alınan karar sıralamasında Türkiye'yi, Rusya (244)ve Romanya (199) izledi. AİHM'nin 2008'de hakkında hiç karar almadığı ülkeler ise İzlanda, İrlanda, Liechtenstein, Monako, Karadağ ve San Marino olarak sıralandı.

Türkiye'nin AİHS'de en çok ihlal ettiği madde ise adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. madde oldu. Mahkeme, 2008'de bu maddenin Türkiye tarafından 139 kez ihlal edildiğini tespit etti. Bu maddeyi güvenlik ve özgürlüğü garanti altına alan 5. madde (64) ile işkence ve kötü muameleyi yasaklayan 3. madde (57) izledi.

Mahkeme verileri, 1999-2008 döneminde hakkında en çok karar alınan ülkenin de Türkiye olduğunu gösteriyor. Bu dönemde Türkiye hakkında 1905 karar alınırken, bu kararlardan 1652'sinde AİHS en az bir kez ihlal edildi. 10 yıllık dönem içinde alınan kararlarda da Türkiye'nin en çok AİHS'nin 6. maddesini ihlal ettiği görülüyor.

Mahkeme verilerine göre Türkiye hakkında işleme sokulan başvuru sayısı 11085 olarak belirlendi. Bu alanda Rusya 27246 başvuruyla ilk sırada yer alırken 3. sıradaki ülke 8901 başvuruyla Romanya oldu. Listenin son sırasında ise tek başvuruyla San Marino yer alıyor.

Veriler, AİHM’nin iş yükünün her yıl daha da arttığını gösteriyor. Son rakamlar AİHM’de karar için bekleyen dava sayısının 97300’e ulaştı. Bu noktada da AİHM ve Avrupa Konseyi’nde gözler Rusya’ya çevrilmiş durumda. Bunun nedeni de AİHM’nin daha etkin ve hızlı işleyişini sağlamak amacıyla hazırlanan 14. Protokol’ün Moskova tarafından engellenmesi.

XS
SM
MD
LG