Erişilebilirlik

Obama Yönetimi'nin İlk Haftası Doldu


Obama Yönetimi’nin ilk haftası doldu. Obama’nın bir hafta içinde yaptığı girişimler Amerika’da genel olarak olumlu karşılandı. Yeni yayınlanan bir kamuoyu araştırmasına göre Amerikalıların yüzde 63’ü Obama’nın icraatlarını onaylıyor. Ankete katılanların sadece yüzde 9'u olumsuz görüş bildirdi. Georgetown Üniversitesi’ndeki Türk Araştırmaları Enstitüsü Başkanı David Cuthell da Obama'nın icraatlarını olumlu buluyor.

Başkan Barack Obama, ilk haftasında Guantanamo askeri üssündeki tutukevinin kapatılması talimatını verdi; tutukluların sorgulanmasında sert yöntemlerin kullanılmasını yasakladı; Merkezi İstihbarat Örgütü'nün (CIA) ülke dışındaki gizli cezaevlerinin kapatılmasını kararlaştırdı; Irak’tan 16 ay içinde çekilme hazırlıklarını başlattı; ekonomiyi canlandırma paketinin kabul edilmesi için girişimlerini hızlandırdı; enerji bağımsızlığı ve küresel ısınmayla mücadele için harekete geçti; Ortadoğu sorununa çözüm bulunması için özel temsilcisini bölgeye gönderdi ve Müslüman dünyasına net bir dostluk mesajı verdi.

Georgetown Üniversitesi’ndeki Türk Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Profesör Dr. David Cuthell, Obama’nın ilk haftasında son derece başarılı olduğunu söyledi. Cuthell, Obama’nın yüzde 100 not aldığını söyledi ve Obama yönetiminin bir önceki yönetime göre çok farklı bir siyaset izlediğini söyledi. Cuthell ayrıca Obama’nın kullandığı dilin ve tonun da son derece farklı olduğunu söyledi. Obama, ilk demecini Dubai merkezli el Arabiya Televizyonu’na verdi ve “Amerikalılar’ın Müslüman dünyasına düşman olmadığını” vurguladı.

Obama, Ortadoğu sorununa çözüm bulma konusunda kararlılık göstereceğini söylüyor. Nitekim yeni başkan, Ortadoğu özel temsilciliğine atadığı Senatör George Mitchell’ı bölgeye gönderdi. Peki, Ortadoğu sorununa çözüm bulunmasında Türkiye’ye rol düşüyor mu? Başbakan Erdoğan’ın Gazze, Hamas ve İsrail konusundaki açıklamalarının Türkiye’nin tarafsızlığını yitirmesi olarak değerlendirilmişti.

Mitchell’ın temaslarının sonunda Türkiye’ye de uğrayacağı bildiriliyor. Ancak Obama, Gazze konusunda bölge liderleriyle görüşme yaptığında Ankara’yı aramamıştı. Cuthell, buna rağmen, Türkiye’nin bu konuda önemli bir konuma sahip olduğunu düşünüyor. Cuthell, Türkiye’nin bölgede tarihi bir konuma sahip olduğunu, bölgeyi çok iyi tanıdığını belirterek Ankara’nın ileride bu alanda daha etkin bir rol oynamasını beklediğini kaydetti.

Türk - Amerikan ilişkileri açısından şüphesiz en kaygı çeken nokta Washington’un Ermeni iddiaları konusunda izleyeceği tutum… Başkan Obama geçen yıl Şubat ayında California önseçiminden önce 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyeceğini söylemişti. Ermeni lobisi tarafından kuvvetle desteklenen bir isim olan Temsilciler Meclisi Başkanı California Milletvekili Nancy Pelosi'nin Ermeni tasarısını yeniden Kongre gündemine almak istediği biliniyor.

Profesör Cuthell, Washington’da bu konuda artık farklı bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini söyledi ve parlamentoların tarih yazmaması gerektiğini vurguladı. Cuthell Obama’nın izleyeceği tutum konusunda da, siyasetçilerin göreve geldikten sonra değiştiğini söyledi. Cuthell, “Obama o açıklamaları yaptığı zaman bir adaydı. Şimdi Amerika’nın başkanı ve farklı bir sorumluluk üstlenmiş durumda. Dolayısıyla daha ılımlı bir yaklaşım sergilemesi ve o görüşünü gözden geçirmesi gerekir” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG