Erişilebilirlik

Obama: 'Amerikalılar Müslüman Dünyaya Düşman Değil'


Başkan Barack Obama, Amerika’nın Müslüman dünyasıyla karşılıklı çıkar ve saygıya dayanan bir ortaklık kurmak istediğini söyledi.

Dubai’deki el Arabiya televizyonunda yayınlanan söyleşisinde Obama, Amerikalılar’ın Müslüman dünyasına düşman olmadıklarını göstermenin kendisine düşen bir görev olduğuna inandığını vurguladı.

Obama, İslam dünyasına yönelik ilk televizyon roportajında, bir diğer görevinin de, Amerikan halkına Müslüman dünyasının sadece iyi yaşamak ve çocukları için daha iyi bir gelecek kurmak isteyen mükemmel insanlarla dolu olduğunu göstermek olduğunu belirtti.

Obama, Müslüman ülkelerde yaşadığını ve Müslüman akrabaları olduğunu da hatırlattı.

İslamcı teröristlerin iflas etmiş fikirlere sahip olduğunu vurgulayan Obama, bu kişilerin bir Müslüman çocuğa daha iyi eğitim ya da daha iyi sağlık hizmeti vermek için hiçbir şey yapmadıklarını söyledi.

'Ortadoğu'da Kalıcı Barış Zamanı Geldi'

Başkan Barack Obama İsrail ve Filistinlilerin kalıcı barış sağlaması zamanının geldiğini söyledi, ancak bu süreçte bölgedeki tüm tarafların rol alması gerektiğini vurguladı.

Obama, İsrail ve Filistinlilerin kendileri için en iyi kararı vereceklerine inandığını belirtti. Bununla birlikte yeni başkan tarafların mevcut durumun halklarının refah ve güvenliğine yaramadığını anlaması gerektiğinin altını çizdi.

Resmen başkan olmasından bu yana verdiği ilk özel demecinde Müslüman dünyasına hitap eden Obama, Orta Doğu’ya bir bütün olarak bakılması gerektiğini ve bu bütünün içinde Suriye, İran, Lübnan, Afganistan ve Pakistan’ın bulunduğunu söyledi.

'İran'a Açılım Yapılabilir'

Başkan Barack Obama, Amerika’nın İran’la diplomatik temas kurmaya hazır olması gerektiğini söyledi.

Obama, İran’ın daha yumuşak bir tutum sergilemesi durumunda Washington’un da Tahran’a açılım yapabileceğini söyledi.

İran’la ilgili politikasını önümüzdeki aylarda açıklayacağını belirten Obama, Amerika’nın İran’la olan görüş ayrılıklarını ve birleşme noktalarını açıkça belirlemesinin önemli olduğunu vurguladı.

Obama’nın açıklamalarını değerlendiren Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da uluslararası toplumla yapıcı bir ilişki kurmasının İran’ın elinde olduğunu belirtti.

Obama ayrıca İran’ın nükleer silah geliştirme hedefinde olduğunu söyleyerek bunun barış ve kalkınmayla uyumlu olmadığını söyledi. Ancak Obama, Amerika’nın İran’ın nükleer silah edinmesine razı olup olmadığı konusunda net bir açıklama yapmadı.

Obama İran’ın İsrail’e yönelik tehditkar açıklamalarının ve geçmişte terör örgütlerine destek vermesinin olumsuz bir yaklaşım olduğunu da söyledi.

XS
SM
MD
LG