Erişilebilirlik

Obama Cumhuriyetçilerden Destek Arıyor


Başkan Obama, Kongre’de muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti’nin Senato ve Temsilciler Meclisi liderleriyle ekonomiyi canlandırma paketini görüştü.

Cumhuriyetçiler, 250 milyarı vergi kesintilerinden, 550 milyar da kamu harcamalarından oluşan pakete karşı çıkıyor.

Obama paketin onaylanacağı konusunda iyimser olduğunu söylerken Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri John Boehner Obama'yla bu konuda çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Obama, alt yapı tesislerine, bilim, enerji ve sağlık sektörlerine yapılacak yatırımların milyonlarca kişiye iş imkanı sağlayacağını savunuyor.

Cumhuriyetçiler, bazı kamu harcamalarının ekonomiyi canlandırmakla ilgisi olmadığını belirtiyor ve işverenler için daha fazla vergi kesintisi istiyor.

Olumsuz Haberler Geliyor

Uluslararası Finans Enstitüsü küresel ekonominin 2009 yılında en az yüzde 1 oranında küçüleceğini hesaplıyor. Enstitü tarafından yayınlanan raporda gelişmekte olan piyasalara sermaye akışının ciddi bir şekilde azalacağını bildirdi. 2007 yılında 900 milyar dolar olan sermaye akışının bu yıl 165 milyar dolara gerileyeceği tahmin ediliyor.

Amerika’da konut fiyatları ve tüketici güveni Kasım ayında rekor düzeyde düşüş gösterdi.

Tüketici güveninin Ocak ayında, yüzde birden fazla düşerek yüzde 37,7 oranına indiği açıklandı.

Ulusal Perakende Satış Federasyonu 2009’un perakende satışlarda 15 yıldan beri ilk yıllık düşüşün yaşanacağını tahmin ediyor.

İşsizliğin artması ve konut fiyatlarını düşmesinden kaygılanan Amerikalılar, tüketim harcamalarında kısıntıya gidiyor.

Standard and Poor’s ve Case-Schiller’in 20 kentte yaptığı ortak araştırma, geçen Kasım ayına kadarki 12 aylık dönemde konut fiyatlarının yüzde 18 oranında düştüğünü gösteriyor.

Amerika Merkez Bankası yetkilileri bugün ve yarın Washington’a yapacakları toplantılarda ekonomik krizden çıkışın yollarını arayacak. Bloomberg mali haberler bölümü toplantıda faiz oranlarının değiştirilmeyeceği öngörüsünde bulunuyor.

Dün de özel şirketler en az 70 bin kişiyi işten çıkardıklarını açıkladı. Ocak ayında dünya çapında en az 200 bin kişi işini kaybetti.

Obama Paketin Kabul Edilmesi İçin Yoğun Çaba Harcıyor

Başkan Obama, Amerika’da çok büyük sayıda iş kayıplarıyla mücadele için ekonomik paketinin acil bir şekilde onaylanması gerektiğini söyledi. Obama, paketin Kongre’den geçmesini sağlamak amacıyla yoğun çaba harcıyor.

2008 yılında Amerika, İkinci Dünya Savaşı dönemindekine yakın oranda işsizlikle karşı karşıya kaldı. 2009’un başında da işler iyi gitmiyor. Amerika’nın dev şirketlerinden Microsoft, Caterpillar ve General Motors daha öncekilere ek olarak yeni işten çıkarma planları açıkladı. İşsizlik geçen yıldan buyana iki puan artmış durumda. Barack Obama da durumdan kaygılı olduğunu gizlemiyor.

Başkan Obama, “bunlar sadece kağıt üzerindeki bir takım rakamlar değil, 2008’de milyonlarca kişi işini kaybetti, birçok ailenin hayatı ve hayalleri karardı," diyor.

Obama, 825 milyar dolarlık ekonomik kurtarma paketinin Amerika’yı durgunluktan kurtaracağını ve korunabilir bir büyümeye kavuşturabileceğini savunuyor. Plan, orta gelirlilerle küçük işyerlerinin vergi yükünün azaltılmasını, altyapı ve alternatif enerji kayraklarına yönelik federal harcamaların arttırılmasını öngörüyor.

Cumhuriyetçiler paketi eleştiriyor ve israfı teşvik ettiğini öne sürüyorlar. Ancak Başkan, planın önemli yatırımlar öngördüğünü ve bunların geciktirilmemesi gerektiğini savunuyor.

Başkan amacının biran önce ekonomik paketi imzalayarak milyonlarca Amerikalıya iş imkanı yaratmak ve istikrarlı bir büyümenin temellerini atmak olduğunu vurguluyor.

Temsilciler Meclisi’nin paketi bu hafta içinde oylaması bekleniyor. Ardından paket onay için Senato’ya gidecek.

Son işten çıkarmalardan kaygı duyan yalnızca Başkan değil. PNC Finans Hizmetleri Grubu baş ekonomisti Stuart Hoffman da durumun giderek kötüleştiğini söylüyor. Hoffman, işten çıkarmalar hızla devam ediyor, büyük şirketler zayıflayan ekonomiden çok fazla etkileniyor,” diyor.

XS
SM
MD
LG