Erişilebilirlik

Hamas 'Bir Yıl Ateşkes' Teklifinde Bulundu


Hamas, İsrail’in Gazze sınırlarını açması karşılığında bir yıllık ateşkes önerdi.

Hamas yetkilileri dün Kahire’de Mısırlı diplomatlarla bir araya geldi. Mısır, İsrail ve Filistinliler arasında uzun vadeli ateşkes sağlamak için arabuluculuk yapıyor.

Hamas temsilcisi Ayman Taha, İsrail’in 18 aylık ateşkes karşılığında sınırların kısmen açılmasını önerdiğini, ancak bu teklifi kabul etmediklerini bildirdi. İsrail ise Mısırlı yetkililere sunduğu bu teklifin ayrıntılarını açıklamadı.

Hamas, üç hafta süren İsrail bombardımanının sona ermesinden sonra faaliyetlerine yeniden başladı. Ancak örgüt, yıkılan binalarının yerine derme çatma bürolarda çalışıyor. Hamas ayrıca, İsrail bombardımanında aile bireylerini kaybeden ya da evleri hasar gören Filistinlilere, 53 milyon dolar tutarındaki yardımı dağıtacağını duyurdu.

Birleşmiş Milletler yetkilileri Gazze’nin yeniden imarının milyarlarca doları bulacağını belirtiyor.

Öte yandan İsrail, Gazze savaşı muhariplerine karşı savaş suçları soruşturması açılması durumunda, askerlere yasal koruma sağlayacak. Başbakan Ehud Olmert, adalet bakanından, İsrail askerleri hakkında dava açılması durumunda bu askerler için eşgüdümlü savunma yapacak bir komisyon oluşturmasını istedi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları uzmanlarından Richard Falk, İsrail’i, savunmasız halka saldırarak uluslar arası hukuku çiğnemekle suçladı.

Bin 300 Filistinli ve 13 İsraillinin öldüğü üç haftalık operasyon, İsrail ve ardından Hamas’ın ateşkes ilan etmesiyle, bir hafta önce sona ermişti.

XS
SM
MD
LG