Erişilebilirlik

Etiyopya Ordusu Somali'den Çekildi


Etiyopya ordusu, Somali'ye müdahalesinin ikinci yılında ülkedeki askerlerini tamamen geri çekti.

2006’da Somali'ye giren Etiyopya ordusu, İslamcı militanların hükümeti devirmeye çalışmasından kaynaklanan iktidar boşluğunu doldurmayı amaçladığını belirtiyordu.

İki yıldan beri İslamcı militanlarla Somali güvenlik güçleri ve Etiyopya ordusu arasındaki savaş sürüyordu. Çatışmalarda yaklaşık 16 bin sivilin öldüğü tahmin ediliyor. Yerlerinden olanların sayısı da bir milyonu buluyor.

Etiyopya, askerlerini Somali hükümeti ile militanlar arasında anlaşma sağlanmasından yaklaşık 10 hafta sonra Ocak ayının başında geri çekmeye başlamıştı.

Cibuti’de bugün bir araya gelen yüzlerce Somalili siyasetçi anlaşma çerçevesinde uygulanması planlanan genişletilmiş meclis yapısını tartışıyor.

Yeni parlamentonun bu hafta içinde bir başkan seçmesi bekleniyor.

Devlet başkanı Abdullah Yusuf, başbakan Nur Hassan Hüseyin’le yaşadıkları güç mücadelesinin ardından geçen ay görevinden ayrılmıştı.

Öte yandan ülkedeki şiddet sürüyor. Somali'nin başkenti Mogadişu'da Cumartesi (24 Ocak) günü Afrika Birliği Barış Gücü askerlerini hedef alan intihar saldırısında 14 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin çoğu sivildi. Bomba yüklü bir araçla düzenlenen saldırıda en az 23 kişi de yaralandı.

Saldırıyı kimin düzenlediği bilinmiyor.



XS
SM
MD
LG