Erişilebilirlik

BM İsrail Hakkında Soruşturma İstiyor


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yetkilisi Richard Falk, Gazze operasyonu sırasında İsrail’in uluslararası hukuku çiğnediğini gösteren kanıtların bulunduğunu belirterek, soruşturma istedi. Falk İsrail’in savunmasız insanlara karşı büyük çaplı askeri operasyon yürüterek temel insan haklarını çiğnediğini belirleyen rededilemez kanıtların bulunduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler'in Filistin topraklarında insan haklarını izlemekle görevli yetkilisi Falk sınırları kapatan İsrail’in, kadın ve çocuklar da dahil, tüm bir halkı savaş alanında hapsettiğini bildirdi.

İsrail, Hamas militanlarının yüzlerce roket atarak sivilleri tehdit etmesine karşılık olarak Gazze operasyonunu düzenlediğini söylüyor.

Öte yandan, BM İnsani Yardım Dairesi Başkanı, 22 günlük İsrail saldırısınınyarattığı tahribatı incelemek için dün Gazze’yi dolaştı. John Holmes, BM’nin Gazze’de yaşayan 1 buçuk milyon kişiye yapılacak yardımı belirliyor. Holmes,yeniden inşa çalışmalarının milyarlarca doları bulacağını açıkladı.

Bu arada Hamas Gazze’de evini kaybedenlere beş bin, ölenlerin ailesine de bin üç yüz dolar tazminat ödeyeceğini açıkladı.

İsrail’in kara, hava ve deniz saldırıları, Gazze‘de elekrik, yiyecek, su kesintisine yol açarken çok sayıda okul, cami ve hastane tahrip oldu.

Çeşitli kaynaklara göre, İsrail saldırılarında 300’ü çocuk olmak üzere bin 300 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail’in kaybı ise 13.

Bu arada Lübnan’daki Hamas yetkililerinden Usame Hamdan yeni Başkan Barack Obama’nın Filistinlilere karşı politikasının eski Başkan Bush’unkinden farklı olmadığını söyledi. Hamas yetkilisi, Obama’nın, ateşkesin, militanların İsrail’e roket atışlarını durdurması ve İsrail’in Gazze’yi terk etmesiyle kalıcı olacağı yolundaki sözlerini reddetti.

Öte yandan İsrail, yabancı gazetecilerin Gazze’yi gezmesine izin vereceğini açıkladı.

İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Amos Gilda, uzun süreli bir ateşkes içinarabuluculuk yapan Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere Kahire’ye gitti.

XS
SM
MD
LG