Erişilebilirlik

Nabucco Boru Hattının Riskleri Tartışılıyor


Rusya’yla Ukrayna arasındaki anlaşmazlık nedeniyle Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatının aksaması Nabucco boru hattı projesini tekrar gündeme getirdi. Ancak uzmanlara göre bu projenin de kendine özgü riskleri var.

Ukrayna’dan Avrupa’ya sevk edilen Rus doğalgazına alternatif olarak geliştirilen yeni boru hattı, Orta Asya ve Hazar gazını, Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Avusturya üzerinden Avrupa’ya taşıyacak. 3400 kilometrelik bir boru hattı inşasını öngören Nabucco projesi, finansman üzerinde anlaşma sağlanamadığı için bir türlü hayata geçirilemedi.
Enerji uzman Kate Hardin Avrupa’nın birkaç ülkeye bağımlı kalmaktan kurtulması gerektiğini söylüyor.

Hardin, Ukrayna’da olup bitenlerin Avrupa ülkelerini adete bir uykudan uyandırdığı ve yeni kaynaklar arama çabalarını hızlandırdığını söylüyor. Uzman, Avrupa’nın şu anda sadece Rusya değil Cezayir ve Libya’dan da doğal gaz aldığına dikkati çekiyor ve Orta Asya’daki yataklardan yararlanmak açısından Türkiye’nin de buna eklemesinin çok olumlu olacağını ileri sürüyor.
Türk enerji uzmanı Mithat Rende de Avrupa’nın enerji ihtiyacının 2030 yılına kadar en az yüzde 70 oranında artacağına dikkati çekiyor.

Bir zamanlar Dışişleri Bakanlığı’nın Enerjiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Mithat Rende, Türkiye’nin coğrafi konumun nedeniyle Avrupa’ya bu alanda destek sağlayabileceğini belirtiyor ve Erzurum’u Avusturya’nın Baumgarten kentine bağlayacak Nabucco projesini buna örnek gösteriyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçen hafta sonu,Brüksel’de Nabucco projesi ile ilgili sözleri tartışma yaratmıştı. Önce, müzakerelerde enerji faslı açılmazsa, Ankara’nın Nabucco’dan desteğini çekebileceğini belirten Başbakan, daha sonra Türkiye’nin projeye desteğinin süreceğini söyledi ve bunu bir silah olarak kullanmayacakları güvencesi verdi. Başbakan yanlış anlaşıldığını öne sürse de, enerji tedarikiyle ilgili kaygılarının arttığı bir dönemde söylediği sözler, Avrupa başkentlerinde tehdit olarak algılandı. Hatta bir Alman politikacı, Başbakan Erdoğan’ı Avrupa’ya şantaj yapmakla suçladı.

Erdoğan'la görüşen Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, enerji güvenliğiyle üyelik müzakereleri arasında bağ kurulmaması gerektiğini söyledi. Proje kapsamında inşa edilecek olan boru hattının önemli bir bölümü Türkiye’den geçecek. Türkiye, hattan akacak gazın bir bölümünü kendi ihtiyacını karşılamak için kullanmak istiyor. Ayrıca, yine transit ülke olarak, iç tüketim için hattan alacağı gazın bedelinin de düşük tutulmasında ısrar ediyor.

Türkiye’nin bu taleplerini karşı çıkan AB ise, taşınacak gazın tamamının Avrupa ülkelerine ulaşmasını istiyor. Haberlere göre Türkiye’nin talep ettiği transit ücreti de fazla bulunuyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, endişelerin yersiz olduğunu, Türkiye’nin anlaşmazlığı gidermeye kararlı olduğunu söylüyor.

Nabucco Projesinin planlandığı süre içinde başlayıp tamamlanmasının önünde herhangi bir engel bulunmadığını belirten Güler ''Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattına da çeşitli çevreler başlangıçta şüphe ile bakmışlardı. Ancak bildiğiniz gibi tamamlandı ve hizmet veriyor.” dedi.
Nabucco projesi tamamlandığın 3400 kilometrelik hattan her yıl 31 trilyon kübik ton doğal gaz akacak. Ancak 8 milyar avroya mal olması beklenen proje finansman sorunları yüzünden durma noktasına gelmiş durumda.

XS
SM
MD
LG