Erişilebilirlik

Hillary Rodham Clinton Dışişleri Bakanlığı Görevine Başladı


Hillary Rodham Clinton, Dışişleri Bakanı olarak dün Senato tarafından da onaylandıktan sonra bugün görevine başladı.

Clinton Senato’da 2’ye karşı 94 oy alarak büyük bir çoğunluktan destek buldu. Senatör John Kerry dünkü oturumda Hillary Clinton’ın Dışişleri Bakanlığı için gerekli bütün donanıma sahip olduğunu söyledi. Kerry, Hillary Clinton’ın Amerikan dış politikasında tarihi bir değişikliği gerçekleştirebileceğini, Amerika’yı, en iyi değerleri, umutları ve niyetleriyle dünyaya sevdirebileceğini belirtti.

Teksaslı Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn Clinton’ın Dışişleri Bakanlığının onaylanmasını Salı günü engellemişti. Senatör, eski başkan Bill Clinton’ın vakfına yapılan yabancı bağışların, eşinin kararlarını etkilemesi kaygısını dile getirmişti. Ancak Cornyn, dün Hillary Clinton’ın bu görevi çok iyi yapacağına ikna olduğunu söyleyerek atamaya evet oyu verdi. Hillary Clinton, eşinin vakfa yapılan yabancı bağışlarla ilgili olarak her yıl bir rapor yayınlayacağı konusunda söz vermişti.

Hillary Clinton Kongre’deki oturumlarda, Amerikan dış politikasında yeni bir yaklaşım izlenmesi gerektiğini vurguladı. Clinton, ““akıllı kuvvet” denilen stratejiyi benimsemeli, diplomatik, ekonomik, siyasi, askeri, yasal ve kültürel yöntemlerden yararlanmalıyız,” dedi.

Hillary Clinton, aralarında İran ve Kuzey Kore’nin nükleer programlarının da bulunduğu bir dizi çetin diplomatik konuyla ilgilenmek zorunda. Ortadoğu’da barışın sağlanması da Obama yönetiminin öncelikli konularının başında geliyor.

Bir başka önemli konu da Guantanamo’daki gözaltı merkezinin kapatılması. Başkan Obama bu konuda harekete geçti bile. Amerika, dost bazı ülkelerin serbest bırakılacak zanlılardan bazılarını kabul etmesini bekliyor.

Hillary Clinton’ın bugün başladığı Dışişleri Bakanlığı görevinde alacağı ilk kararların neler olacağı merakla bekleniyor.

XS
SM
MD
LG