Erişilebilirlik

ABD'nin Guantanamo Kararı Alman Hükümetinde Bölünmeye Yolaçtı


Amerika’da Başkan Barack Obama’nın Guantanamo’nun kapatılması için düğmeye basması, Almanya’da koalisyon hükümetinde krize neden oldu.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Obama’nın Guantanamo’nun kapatılacağını daha Başkanlık koltuğuna oturmadan, geçen Aralık ayında açıklamasından hemen sonra harekete geçerek üsteki tutsakların bazılarının insancıl nedenlerden dolayı Almanya tarafından kabul edilebileceğini söyledi ve bugüne dek süren tartışmayı başlattı. Sosyal Demokrat SPD partisinden olan bakan, özellikle Uygur tutukluların kabul edilmesi ihtimalini gündeme getirdi. SPD’nin koalisyon ortağı Birlik Partileri ise tutukluların Almanya’ya getirilmesi girişimini reddederek, Guantanamo’daki mahkumların ABD’nin sorumluluğu altında bulunduğunu öne sürüyorlar. Nitekim Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble Guantanamo üssünün hukuka aykırı bir yer olduğunu, ancak bunun anlamının tahliye edilenleri kabul etmek olmadığını, bunun ayrıca Almanya’nın güvenliği için tehlike anlamına gelebileceğini ifade etti. Birlik Partileri’nin bu tutumuna muhalefetteki Hür Demokrat Parti FDP’den de destek geldi. FDP yöentim kurulu üyesi Yankı Pürsün partisinin yaklaşımını şu şekilde dile getirdi.

Guantanamo tutuklularının Almanya’ya kabul edilmesi konusununun koalisyon ortaklarının arasını açması, buna karşılık Birlik Partileri ile FDP’nin fikir birliği Eylül ayında yapılacak genel seçimlere yönelik bir mesaj olarak değerlendiriliyor. En son geçen hafta Hessen eyalet seçimlerinde FDP büyük oranda oy kazanarak, Hristiyan Demokrat Parti ile ortaklığa gitmişti.
Öte yandan Başbakan Merkel ile SPD’nin başbakan adayı Dışişleri bakanı Steinmeier’in arasının bu bağlamda açılmasının bir diğer nedeni ise Çin ile olan ilişkiler. Çin, herhangi bir üçüncü ülkenin Guantanamo’daki Uygur tutuklulara oturum izni vermesine karşı çıkıyor ve ülkenin Almanya’daki diplomatlarının bu yönde girişimleri olduğu biliniyor. Siyasi gözlemciler, Başbakan Merkel’in, Çin ile olan ticari ve diplomatik ilişkileri riske sokmak istemediğini vurguluyorlar.

XS
SM
MD
LG