Erişilebilirlik

'Obama Döneminde Türk Amerikan İlişkileri Olumlu Olacak'


Türk Amerikan Konseyi Başkanı emekli Büyükelçi James Holmes, Obama Yönetimi döneminde Türk Amerikan ilişkilerinin olumlu bir seyir izleyeceğine inandığını söylüyor.

Türk Amerikan Konseyi Başkanı Büyükelçi James Holmes, Bush Yönetimi döneminde Türk Amerikan ilişkilerinin zor bir dönemden geçtiğini ancak Obama döneminden umutlu olduğunu söyledi.

Holmes, Türklerin Obama Yönetimi’ne temkinle yaklaştığını söylerken kendisinin böyle düşünmediğini belirtti: “Bence Obama dönemi, Türk-Amerikan ilişkileri açısından son derece olumlu bir dönem olacak. Ulusal güvenlik ve dış politika açısından iki devletin birbiriyle uyum içinde olduğunu düşünüyorum.”

Holmes, Amerika’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylığının gerçekleşmesini; Türkiye’nin önemli bölgesel bir rol oynamasını ve arabuluculukta başarılı olmasını istediğini söyledi. Holmes, Obama Yönetimi’nin de Türkiye’nin amaçlarına destek vereceğini düşündüğünü kaydetti.

Ancak Türk-Amerikan ilişkileri açısından önümüzdeki aylarda kaygı yaratacak gelişmeler de olabilir. Başkan Obama geçen yıl Şubat ayında California önseçiminden önce 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyeceğini söylemişti. Obama o dönem bir siyasetçi; bir aday olarak mı konuşuyordu? Sözünde duracak mı? Kaygı duymaya gerek var mı? Büyükelçi Holmes bu konuda temkinli olmak gerektiğini söyledi. Holmes, Demokrat Parti’nin kontrolündeki Kongre’yle Obama’nın nasıl bir strateji izleyeceğini kimsenin tam olarak bilmediğini belirtirken, “adaylar farklı konuşur, sorumluluk sahibi yetkililer farklı konuşur” diyor.

Holmes, yetkililerin bu tür kararlar verirken Amerika’nın ulusal çıkarlarını da göz önünde bulundurmak durumunda olduğunu hatırlattı. Holmes bu konuda izlenecek tutumun Türk-Amerikan ilişkilerini ciddi bir şekilde etkileme tehlikesi bulunduğunu söyledi.

Büyükelçi James Holmes, Türkiye – Ermenistan ilişkilerinin gelişmesinin Washington’da süren “soykırım” tartışmasında etkili olacağına inandığını da belirtti.


XS
SM
MD
LG