Erişilebilirlik

Obama'nın Önceliği Dış Politika ve Ekonomi


Yeni Başkan ulusal güvenlik ekibiyle bugün yapacağı ilk toplantıyla, Irak ve Afganistan’da izlenecek politikayı çizmeye başlıyor.

Barack Obama, Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, Savunma Bakanı Robert Gates ve komutanlarla görüşecek. Yeni Başkan Irak’taki Amerikan askerinin 16 ayda çekilmesini istiyor ancak, teröristlerle mücadele ve Irak güvenlik güçlerini eğitecek kadar askeri de bırakmaktan yana. Irak’la yapılmış bir anlaşma, Amerikan askerlerinin üç yıl içinde tamamen çekilmesini öngörüyor.

Başkan Obama eski Başkan Bush’un, şiddetin arttığı Afganistan’daki Amerikan askeri sayısını iki katına çıkarma planını da destekliyor. Savunma bakanlığı sözcüsü, Obama’nın bu konulardaki stratejisinin, henüz hazırlanmakta olduğunu belirtti.

İki yıla yaklaşan bir seçim kampanyası, 78 günlük geçiş dönemi ve dünkü konuşmalar, resmi geçitler ve baloların sabahında, yeni başkan çalışmaya başlıyor. Obama dünkü konuşmasında, dış politikaya öncelikle eğileceğinin işaretini verdi:

Amerika her ulusun, barış ve onur içinde bir gelecek isteyen kadın, erkek, çocuk herkesin dostudur. Bir kez daha liderlik yapmaya hazırız.

Yardımcıları yeni başkanın ilk işinin, eski senatör George Mitchell’i Orta Doğu konusunda, kendisine yardımcı olarak görevlendirmek olacağını belirttiler. Bunun ardından Obama, Irak ve Afganistan savaşlarını gözden geçirmek üzere Ulusal Güvenlik Konseyi’yle toplanacak.

Yemin töreninden hemen sonra Senato, Obama’nın kabine üyelerinden altısını onayladı. Ancak Senatör Hillary Clinton’un dışişleri bakanlığı, eşi Bill Clinton’un vakfına yabancı bağışlardan kaygı duyduğunu söyleyen bir Cumhuriyetçi senatörün engellemesi nedeniyle bir gün gecikti.

Yeni Başkan bugün ekonomik danışmanlarıyla da toplanarak, son ekonomik kurtarma paketlerinden yararlanan finans kuruluşlarına, bu parayı nasıl harcadıklarını kanıtlama yükümlülüğü getiren, yeni bazı düzenlemelere imza atacak.

Barack Obama’nın önümüzdeki günlerde Küba’daki Guantanamo hapishanesini kapatma ve tutukluları nakletme işlemlerine de başlaması bekleniyor.

Yeni başkanın ayrıca, ülke dışındaki aile planlaması programları için yardımları başlatması ve kök hücre araştırmalarına Bush’un koyduğu federal yardım yasağını da kaldırması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG