Erişilebilirlik

Obama'nın Görevde İlk Günü


20 Ocak'ta yemin ederek görevi eski başkan George W. Bush'tan devralan Barack Obama, bugün Beyaz Saray'daki ilk iş gününde.

Güne National Cathedral'de yapılan ayinle başlayan Obama'nın ekonomi danışmanları ve üst düzey askeri yetkililerle biraraya gelmesi bekleniyor.

Yemin töreninin ardından yapılan 10 ayrı baloya onur konuğu olarak katılan Obama, Amerikan televizyonlarına yaptığı açıklmada "Bugün kutlamanın tadını çıkarıyorum. Yarın ise hiç vakit kaybetmeden göreve başlayacağım" demişti.

Yemin törenindeki konuşmasında "ekonomide cesur adımlar atmalıyız" diyen Obama'nın ekonomi danışmanlarıyla 800 milyar doları aşan ekonomiyi canlandırma pakedini ele alması bekleniyor.

Üst düzey askeri yetkililerle görüşmesinde ise öncelikli konu Irak ve Afganistan olacak. Toplantıya bölgeden yeni dönen Amerikan Merkez Kuvvetler komutanı general David Petraeus da katılacak. Obama'nın seçim kampanyasında da sık sık dile getirdiği gibi 16 ay içerisinde Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesi planını askeri yetkililerle tartışması bekleniyor.

İlk Adımı Guantanamo Oldu

Barack Obama, göreve gelir gelmez ilk olarak Guantanamo'daki Amerikan askeri üssündeki askeri duruşmaların 4 ay süreyle durdurulması emrini verdi.

Davalara bakan askeri mahkemenin Başkan'ın kararını bugün gözden geçirmesi bekleniyor.

Uzmanlara göre, 4 aylık ara, yeni yönetime, sadece terör zanlılarının dosyalarını değil Guantanamo'daki tüm yargı sürecini gözden geçirme imkanı verecek.

Küba'daki Amerikan deniz üssünde bulunan özel cezaevinde, hala 270 tutuklu var. Obama'nın kararı, 11 Eylül saldırılarına karıştıkları gerekçesiyle haklarında dava açılmış 21 zanlının durumunu etkileyecek.

Yeni Başkan, Guantanamo'daki cezaevi kapatacağını açıklamıştı.

Kabine Oylamaları Sürüyor

Obama'nın yemin töreninin ardından Amerikan Senatosu yeni yönetimin 6 bakanının daha atamalarını onayladı. Bu bakanlar arasında Enerji Bakanı Steven Chu ve İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano da bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın bir Cumhuriyetçi senatörün itirazının ardından ertelenen atamaoturumunun ise bugün yeniden yapılması ve senatörlerin tek tek oy kullanması bekleniyor.

Clinton'ın eşi, eski başkan Bill Clinton'ın kendi adını taşıyan vakfa yurtdışından yapılan bağışlar seçim kampanyasının başından beri Hillary Clinton'ın başını ağrıtıyor.

Senatoda bazı isimler Clinton'ın dışişleri bakanı olması halinde vakfa gelen bu yabancı bağışların durdurulmasını istiyor.

Clinton'ın 13 Ocak'ta Senato Dışilişkiler Komitesi'nde yapılan onay oturumunda 16 senatör lehte oy kullanırken sadece Cumhuriyetçi Senatör David Vitter aleyhte oy vermişti.

XS
SM
MD
LG