Erişilebilirlik

20 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Barack Obama’nın başkanlığıyla birlikte umut dolu bir dönemin başlayacağını yazıyor. Halkın Obama’dan beklentilerinin büyük olduğunu hatırlatan gazete, yeni başkanı hem ekonomide hem de dış politikada zor günlerin beklediğini yazıyor:

“Amerikan halkı, anketlerin de gösterdiği gibi Obama’nın başkanlığı konusunda çok iyimser düşüncelere sahip. Ama aynı zamanda Obama’nın zamana ihtiyacı olduğunun da farkında. Yeni başkanın yurtdışındaki popülaritesi de önemli bir fırsat. Son dönemdeki bütün yemin törenlerinde egemen olan iyimserlik, kısa bir süre sonra yerini şüpheci ve tepkisel yaklaşımlara bıraktı. Her yeni yönetim, geçmiştekinden daha farklı olacağı vaadiyle iktidara geldi. Ama umutlar fazla uzun sürmedi. Başkanların adaylıkları esnasında verdikleri sözlerle Beyaz Saray’daki icraatları arasında hep uyumsuzluk oldu. Yine de bu yemin töreni öncesinde biz de Obama’nın başarılı olmasını diliyoruz.”

USA Today gazetesi de halkın Obama’dan beklentilerinin çok yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Gazete, bu büyük beklentilerin kısa sürede hayal kırıklığına yol açabileceği uyarısında bulunuyor:

“Obama’nın başarısı, temel özgürlüklere ve Amerika’nın adına zarar vermeden ülkeyi güvenli hale getirip getiremeyeceğine bağlı olacak. Amerikan ekonomisini düzeltip düzeltemeyeceği de bir başka başarı kıstası olacak. İçeride ve dışarıda öngörülebilen sorunların dışında, Obama hiç beklenmedik bir krizle de karşı karşıya kalabilir. Bush da sekiz yıl önce işbaşına geldiğinde bir savaş dönemine gireceğini bilmiyordu. Kısacası, Obama hiç de kıskanılacak bir durumda değil. Ancak tarihi fırsatlar da krizlerden doğar. Her şeye rağmen, Obama’nın işbaşına gelmesi beklentileri de artırdı. Ve 40 yıl içinde ırk ayrımcılığından siyah bir başkan seçme noktasına gelen bir ülke, bugün yaşadığı sorunları da çözebilir.”

New York Times Temsilciler Meclisi’nin 825 milyar dolarlık kurtarma planını kabul ettiğini hatırlatıyor. Ancak gazete, bu planda evleri haczedilmek üzere olan kişilere destek verilmemesini eleştiriyor:

“Eğer bu kurtarma paketi, sadece ekonomiyi canlandırmaya yönelik kısa vadeli önlemleri içerseydi, bu eksiklik hoş görülebilirdi. Ancak paket, ilk açıklanan hedefinden daha kapsamlı bir içerik taşıyor. Böylesine iddialı bir kurtarma planının inandırıcı ve başarılı olabilmesi için evlerin haczedilmesi konusunu da kapsaması kaçınılmazdır. Bu yapılmazsa, konut krizi, mali kriz ve durgunlu birbirlerini tetikleyerek devam edecektir.”

Christian Science Monitor İsrail’in Gazze’ye saldırısının ardından barış çabalarına bir an önce başlanması çağrısında bulunuyor. Gazete, bu konuda Obama yönetimine büyük görev düştüğünü vurguluyor:

“Tıpkı İsrail’in 2006 yılında Hizbullah’a karşı düzenlediği saldırıların Lübnan sınırında göreceli bir sessizlik yaratması gibi, Gazze’ye yönelik saldırılar da diplomasiye bir fırsat yaratabilir. İsrail, her iki savaşta da, kurulacak Filistin devletinin İsrail’e yönelik saldırılarda kullanılmayacağı mesajını verdi. Gazze savaşının ardından, Ortadoğu ülkeleri İsrail’in varlığını tanımaya daha yakın bir noktaya geldiler. Benzer bir şekilde, İsrail de Filistinlilere yardım etmeye daha da yakınlaştı. Obama’nın özel temsilcisi Dennis Ross, bu fırsatı kullanarak, taraflar arasında adım adım güven oluşturacak bir yol izleyebilir.”
XS
SM
MD
LG