Erişilebilirlik

Almanya: Hessen Eyaletinde Seçimler Hristiyan Demokratların


Dün Almanya’nın Hessen eyaletinde seçim yapıldı. Seçimlerden Hristiyan Demokrat Partisi CDU’nun zaferle çıktığı bildiriliyor.

Almanya’da bankacılık ve finans sektörünün kalbinin attığı Hessen ülke siyasetinde büyük önem verilen bir eyalet. O yüzden dünkü seçimlerin sonuçları başkent Berlin’de de büyük yankı buldu. Yaklaşık 300 bin Türk'nün yaşadığı Hessen eyaletinde, 110 sandalyeli meclisin yeniden belirlenmesi için seçimler yapıldı.

100 bini Türk 4 milyon 400 bin seçmenin sandık başına çağrıldığı seçimde, Hıristiyan Demokrat Birliği CDU Partisi, seçimden yüzde 37 buçuk oy oranı ile birinci parti olarak çıkarken, Sosyal Demokrat Parti SPD'nin oy oranı yüzde 24 gibi rekor bir seviyeye düştü. Hür Demokrat Parti FDP oylarını yüzde altı oranından arttırarak, yüzde 16’ya çıkarken, Yeşiller Partisi, Cem Özdemir’in Kasım ayında partinin eşbaşkanlığına seçilmesinden sonraki ilk ciddi sınavında oylarını yüzde 6 oranında yükselterek yüzde 14’e çıkardı. Sol Parti ise yüzde 5,2 oy dilimiyle meclise girmeyi başardı.

Seçmen dünkü seçimlerle tam bir yıldır süren ve Alman kamuoyunda ‘siyasi komedi’ olarak tanımlanan bir sürece sandık başında son sözü söyledi. Geçen yıl 27 Ocak tarihinde gerçekleşen seçimde Sosyal Demokrat Parti SPD tarihi bir zaferle birinci parti olmuş, Yeşiller Partisi ile birlikte koalisyona giderek, Sol Parti’nin dıştan desteği ile hükümeti kurmayı amaçlamıştı. Ancak Sol Parti’yle ortaklığa muhalif 4 SPD’li vekil hükümet oylamasını son anda veto ederek, Sosyal Demokratların koalisyonunu başlamadan bitirmiş, ardından meclis kendini feshetmiş ve erken seçim kararı almıştı.

Bundan önceki yıllarda göçmenleri siyasi malzeme yapan, nitekim 2008 seçimlerinde şiddet olaylarına karışan yabancı gençlerin eğitim kamplarına alınmasını talep eden ve o zaman hezimete uğrayan CDU adayı Koch ise, bu kez tavır değiştirerek göçmenler konusuna hemen hiç değinmedi, Ramazan’da da Türk derneklerini ziyaret ederek adeta yeni yaklaşımını kamuoyuna ispatladı.

Siyasi gözlemciler dünkü sonuçlardan sonra, CDU ile liberal FDP’nin koalisyon hükümeti kurmasına kesin gözüyle bakıyorlar. Öte yandan Hessen eyaletinde Sosyal Demokrat Partiden Turgut Yüksel ve Yeşiller’den Mürvet Öztürk, Hessen Parlamentosu’na girmeyi başardı. Mürvet Öztürk, seçimlerde SPD’nin büyük bir hezimet yaşamasının Yeşiller’le koalisyon olasılığını da engellediğini belirtiyor.

Hür Demokrat Parti FDP adayı Yankı Pürsün ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU adayı İsmail Tipi ise yeterli oy alamadıkları için parlamentoya giremediler.

2009 yılı Almanya’da ‘süper seçim yılı’ olarak tanımlanıyor, önümüzdeki aylarda çeşitli eyaletlerdeki seçimlerin yanı sıra Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı, Haziran ayında Avrupa Parlamentosu ve Eylül ayında da Almanya Federal Parlamentosu seçimleri gerçekleşecek.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG