Erişilebilirlik

İsrail Ateşkes İlan Etti


İsrail tek taraflı olarak ateşkes ilan etti. Ateşkes kararını Başbakan Ehud Olmert açıkladı. Üç hafta süren Gazze operasyonlarında 300'ü çocuk 1200 Filistinli öldü. Çatışmalarda 13 İsrailli de öldü.

Hamas ise ateşkesin yeterli olmadığını, tüm İsrail askerleirnin Gazze'den çekilmesi gerektiğini açıkladı. Hamas daha önce de şartlarının kabul edilmemesi durumunda savaşmaya devam edeceklerini bildirmişti. Hamas Gazze'ye saldırıların derhal durması, askerlerin bir hafta içinde çekilmesi ve Gazze'ye tüm sınır geçişlerinin açılmasını istiyor. İsrail silah sevkini önlemek için Mısır - Gazze sınırını da kapamıştı.

Olmert gece geç saatlere kadar süre güvenlik kabinesinin toplantısından sonra televizyondan ulusa seslendi. Olmert hedeflerine ulaştıklarını, Hamas'ın askeri gücüne ve altyapısına büyük ölçüde zarar verdiklerini açıkladı. İsrail Başbakanı ateşkesin başarıya ulaşmasının Hamas'a bağlı olduğunu vurguladı. Olmert Hamas'ın roket saldırısı düzenlemesi durumunda karşılık vereceklerini de vurguladı.

Olmert yüksek sayıdaki sivil kayıplardan dolayı özür diledi ve İsrail'in insani yardım ve kalkınma çalışmalarında bulunacağını açıkladı.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmemesi durumunda ateşkesin sağlanabileceği konusunda umutlu olmadığını belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da bir açıklama yayınlayarak ateşkes kararından memnuniyet duyduklarını açıkladı. Rice, tarafların saldırılara son vermesi çağrısında bulunurken, "masum Filistinli sivillere" yardım edilmesi gerektiğini de söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Milliband de Hamas'ın roket saldırılarına derhal son vermesi gerektiğini vurguladı. Milliband, İsrail'in Gazze'ye yardım ekiplerinin girmesine izin vermesi ve yardım görevlilerinin güvenliğini sağlaması çağrısında bulundu.

Bu arada, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek Kahire'de bir zirveye ev sahipliği yapıyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un da katılacağı zirvede ateşkes kararı ve yeniden yapılandırma çalışmaları ele alınacak. Toplantıya İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve Türkiye'den de katılım olacak.

BM Okuluna Saldırı

İsrail, ateşkes kararı alana kadar Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürdü. Dün gece Gazze'deki hedeflere 50 hava saldırısı düzenlendi.

İsrail'in Birleşmiş Milletler tarafından kurulan bir okula saldırı düzenlemesi sonucu iki çocuk öldü. Gazze'nin Beyt Lahiya kasabasında kurulan okula yüzlerce sivil sığınmıştı. Saldırıda en az 14 kişi yaralandı.

Gazze operasyonlarının başlamasından bu yana İsrail bazı BM binalarını vurdu. İsraili yetkililer Filistinli militanların bulunduğu bölgeleri hedef aldıklarını savunuyor.

BM yetkilileri savaş suçu işlediği gerekçesiyle İsrail hakkında soruşturma başlatılmasını istiyor.


XS
SM
MD
LG