Erişilebilirlik

BM Genel Sekreteri Ankara'da Temaslarda Bulundu


Gazze'de ateşkes ve barışı sağlamak için Ortadoğu turunu sürdüren Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Ankara'da temaslarda bulundu. Ban Ki-Moon Ankara'nın İsrail ve Hamas'a bölgede barış için sunduğu 'somut çözüm önerileri'ni değerlendirdi.

Ankara'ya inişinde Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından karşılanan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Babacan'la birlikte aynı arabada Çankaya Köşkü'ne giderek ilk önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le biraraya geldi. Gül'le görüşmesinin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan'la akşam yemeğinde buluşan Ban Ki-Moon, bölgedeki temasları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ban Ki-Moon'a, taraflar arasında öncelikle 'acilen' ateşkesin sağlanması gerektiği yönündeki görüşlerini yineleyen Erdoğan ve Gül'ün, Amerikan yönetiminin de ateşkes için daha aktif çaba ortaya koymasından yana olduklarını dile getirdikleri öğrenildi. Bölgede barış için taraflara 'uygulanabilir çözüm önerileri'ni sunduklarını genel sekreter Ban Ki-Moon'a aktaran Gül ile Erdoğan'ın, bu önerilerin başında bölgeye uluslararası gözlem gücü gönderilmesi seçeneğinin geldiğini de aktardıkları kaydedildi. Genel Sekreter Ban Ki-Moon'un ise bu görüşmelerde, barış arayışlarını sürdüreceğine vurgu yaptığı belirtildi.

İsrail'e Sert Tepki

Öte yandan, Ankara'nın Gazze'ye saldırıyı durdurmaktan vazgeçmeyen İsrail'e karşı tepkisi daha da sertleşti. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, BM binalarının da bulunduğu sivil hedeflerin bile vurulduğu belirtilirken, "Trajedinin boyutları tahammül sınırlarını aşmıştır" ifadesi kullanıldı. Açıklamada, İsrail'e BM Güvenlik Konseyi'nin 1860 sayılı kararına uyularak Gazze'ye yönelik askeri harekatın 'derhal durdurulması' çağrısı yinelenirken, Türk heyetinin bölgede ateşkes için taraflar arasında yoğun bir diplomasi yürüttüğü hatırlatıldı. "Taraflarla yapılan görüşmelerde ilerlemeler kaydedilmiştir. Taraflara uygulanabilir somut çözüm önerileri sunulmuştur. Çalışmalar devam etmektedir" denilen açıklamada, bölgedeki askeri saldırıların yoğunlaşmasının da 'kınandığı' ifade edildi.

XS
SM
MD
LG