Erişilebilirlik

ABD: 'Ateşkes İçin İsrail ile Çalışıyoruz'


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Gazze’de sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanması için İsrail hükümetiyle birlikte çalıştıklarını açıkladı.

Rice İsrail savunma ve dışişleri bakanlarıyla telefon görüşmesi yaparak Amerika’nın Gazze’deki insani durumla ilgili kaygılarını dile getirdiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Rice, İsrail’den Birleşmiş Milletler tesisinin bombalanması gibi olaylardan kaçınmasını da istedi.

Bu arada Mısır İsrail’in ateşkes önerilerine olumlu karşılık verdiğini bildiriyor. İsrail Savunma bakanı yardımcısı Amos Gilad dün Kahire’de Mısırlı arabulucularla görüştü ve ardından ülkesine dönerek Başbakan Ehud Olmert’i bilgilendirdi.

Hamas Mısır’ın önerdiği ateşkes planının genel çerçevesine itirazı olmadığını açıklamış, ancak planı kabul ettiğini belirtmekten kaçınmıştı.

Mısır’ın planı kısa ve uzun vadeli ateşkes sağlanmasını, Gazze-İsrail sınırının açılmasını ve İsrail birliklerinin Gazze’den çekilmesini öneriyor. Plan Gazze’ye uluslararası gözlemcilerin yerleştirilmesi çağrısı da yapıyor.

Öte yandan barış çabalarını sürdüren Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon dün Tel Aviv’de İsrailli yetkililerle görüştü. Hamas’tan roket saldırılarına son vermesini, İsrail’den de Gazze operasyonunu durdurmasını isteyen Ban, sivillerin yaşadığı acının artık tahammül edilemeyecek boyutlara ulaştığını kaydetti.

Genel Sekreter önceki gün de Mısır ve Ürdün’de temaslarda bulunmuş ve Gazze’de ateşkese gidilmesini istemişti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Orta Doğu’da barış çabaları çerçevesinde Türkiye’ye de uğrayacak.

Sözcü: 'silah Kaçakçılığıyla Mücadelede Yardıma Hazırız'

Amerika Hamas’ın Gazze’ye gizlice silah sokmasını önlemeye yardımcı olabileceğini açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack Washington’un bu konuda yardım sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.

İsrail Dışişleri Bakanı silah kaçakçılığı sorunuyla mücadele için Amerika’yla ortak anlaşma imzalamak üzere bugün Washington’a geliyor.

İsrail, Hamas’ın Mısır sınırı üzerinden Gazze’ye kaçırdığı silahların, İran’dan gönderildiğini savunuyor. İran ise bu iddiayı yalanlıyor.

XS
SM
MD
LG