Erişilebilirlik

15 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor muhabiri Yigal Schleifer, Ergenekon soruşturmasının Türkiye'de hükümetle ordu arasındaki gerginliği artırmasından kaygı duyulduğunu yazıyor ve şöyle diyor:

"Bazı Türkler için, Ergenekon soruşturması ve özellikle üst düzey subayların gözaltına alınması, Derin Devlet'in faaliyetlerinin açığa çıkması açısından önemli bir fırsat. Ancak 2007'de başlayan soruşturma, AKP ile ordu arasında da gerginliğe neden oluyor. Başta yargı olmak üzere Türkiye'deki diğer laik kurumlar da, hükümetin bu soruşturmayı muhalefeti susturmak ve etkisiz kılmak için kullandığı görüşünde. Hükümet yetkilileri ise bu iddiaları reddediyor."

USA Today, Barack Obama'nın Kongre'den 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin ikinci yarısını da serbest bırakmasını istediğini hatırlatıyor ve şöyle diyor:

"Ekonomiyi kurtarma planının uygulanmasına ilişkin çeşitli kaygı ve soru işaretleri var. Ancak yine de Kongre, 700 milyar dolarlık paketin ikinci yarısını serbest bırakmayı kabul etmelidir. Plan, tüm eksiklerine rağmen, finans sistemine istikrar getirme amacına ulaştı. Sonbahardan bu yana hiçbir büyük finans kuruluşu batmadı. Ancak sistem hala kırılgan ve piyasalar tedirgin."

Boston Globe küresel istikrar açısından Çin ile Amerika arasındaki ilişkilerin büyük önem taşıdığını vurguluyor ve şöyle diyor:

"Çin'in elinde iki trilyon dolarlık Amerikan bonosu var. Ancak kendi ekonomisini canlandırmaya çalışan Çin, artık daha fazla tüketecek, daha az tasarruf yapacak ve Amerikan ekonomisine daha az kaynak sağlayacak. Bu da en kötü zamanda faizlerin artmasına neden olarak Amerikan ekonomisine zarar verecek. Ancak Çin, elindeki Amerikan bonolarını hızla bozdurursa kendi de zarar görecek. Hem elinde kalan bonoların değeri, hem de Amerika'nın Çin mallarına talebi azalacak. Dolayısıyla her iki taraf da işbirliğine ihtiyaç duyuyor."

Los Angeles Times Bush yönetiminin Amerika'nın dünya liderliği konumuna zarar verdiğini belirtiyor. Gazete, Obama'nın Amerika'nın prestijini yeniden sağlaması gerektiğini yazıyor ve şöyle diyor:

"Son sekiz yıl boyunca, dünyanın büyük bir kısmı Amerika'yı kural tanımayan ve bütün dünyaya rağmen güç gösterisi yapan bir ülke olarak algıladı. Obama'nın başkan seçilmesi ise bütün dünyada, hem uluslararası ilişkilerde, hem de küresel ekonomide yeni bir dönem başlayacağı yönünde bir iyimserlik yarattı. Obama, Amerika'nın uluslararası sorunların çözümü için gerektiğinde müdahale edebilecek güç ve kararlılıkta olduğunu göstermeli, ancak askeri güç kullanımı konusunda uluslararası işbirliğine önem vereceğini vurgulamalıdır ve hukuka bağlı kalmalıdır."

XS
SM
MD
LG