Erişilebilirlik

Türkiye'nin Tutumu Washington'da Nasıl Değerlendiriliyor


Türkiye’nin Gazze’de ateşkes sağlanmasında yaptığı girişimler Washington’da nasıl değerlendiriliyor? Türkiye’nin Ortadoğu’daki tüm taraflarla ilişki kurabilen bir ülke olmasına dikkat çekilirken, Başbakan Erdoğan’ın İsrail hakkında yaptığı açıklamaların Amerika’daki İsrail lobisini rahatsız ettiği belirtiliyor.

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırıların başlamasıyla Türkiye’nin ateşkes sağlanması için girişimlerde bulunması Washington’da sürpriz olmadı. Geçen hafta Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack de Türkiye’nin tüm taraflarla ilişkisi olduğunu hatırlattı. McCormack, ateşkes sağlanması için Türkiye’yle çalışmayı umuyoruz diye konuşmuştu.

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmede bulunan Middle East Times gazetesi editörü Claude Salhani de Türkiye’nin bu krizin çözülmesinde olumlu bir rol oynayabileceğini belirtmişti. Salhani, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin Hamas’la da temasta olduğuna dikkati çekmiş ve başka tarafların sağlayamadığı ateşkesin oluşturulmasına katkıda bulunabileceğini belirtmişti.

İsrail’in Gazze saldırılarında yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesi bütün dünyada protesto edildi. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail konusundaki sert açıklamaları da eleştirilere neden oldu. Türk ve Amerikan basınında yer alan eleştirilerde Erdoğan’ın duygusal açıklamalarının Türkiye’nin tarafsızlığını kaybettiğinin göstergesi olarak değerlendirildi. Erdoğan, Amerika ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak görülen ve Filistin Yönetimi tarafından da darbecilikle suçlanan Hamas’ın taleplerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıyabileceğini belirtmişti.

Erdoğan Antalya’da da şöyle konuşmuştu: “Şu anda İsrail ne yazık ki orantısız güç kullanımıyla bir insanlık dramına imza atmıştır. Bu insanlık dramı inanıyorum ki İsrail’i kendi içinde bir çok sıkıntılara mahkum edecektir. Bu gidiş, gidiş değil. Yanına bazı yandaşlar bulabilirsiniz, destek verenler bulabilirsiniz, ama hiç bir zaman hak yerde kalmaz. Er veya geç hak egemen olur. Zira o bombaların altında ölen çocukların ahı yerde kalmayacaktır, o savunmasız kadınların, annelerin ahı yerde kalmayacaktır, o gözyaşları yerde kalmayacaktır. Zulmedenler o gözyaşlarında boğulacaktır.”

İsrail basını Erdoğan’ın bu açıklamasının İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın protestosuna neden olduğunu bildirdi.

Washington’daki muhafazakar eğilimli Yahudi Ulusal Güvenlik Enstitüsü (JINSA) Güvenlik Politikası Direktörü Shoshana Bryen da Erdoğan’ın açıklamasını eleştirdi. Bryen, “Başbakan Erdoğan’ın açıklaması meşru bir şekilde İsrail’in politikalarının eleştirilmesinden ziyade Yahudi aleyhtarı bir söyleme yaklaşıyor” dedi.

Gözlemciler, Erdoğan’ın açıklamasının Washington’daki İsrail lobisini de rahatsız ettiğini belirtiyor. Amerikan Kongresi’nde zaman zaman gündeme gelen Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarıların engellenmesinde İsrail lobisinin etkin rol oynadığı biliniyor. Ermeni tasarısının Nisan ayından önce Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun gündemine alınacağı yönünde söylentiler var. İsrail lobisinin son gelişmeler üzerine nasıl bir tutum izleyeceği bilinmiyor.

XS
SM
MD
LG