Erişilebilirlik

İran Meclis Başkanı Laricani Ankara'da


İsrail'in Gazze operasyonunu durdurması için Türkiye'nin yürüttüğü diplomatik girişimlere tam destek veren İran lideri Mahmud Ahmedinecat, özel temsilcisi Said Celili'nin ardından İran Meclis Başkanı Ali Laricani'yi de Ankara'ya yolladı. İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Parlamento Birliği'nin İstanbul'da düzenlenecek Gazze toplantısına katılmak üzere Türkiye'ye gelen Laricani, İsrail'le barış ve ateşkes aranırken Hamas'la diyalogun şart olduğunu söyledi.

İstanbul'daki İKÖ toplantısına katılmadan önce Ankara'da temaslarda bulunan İran Meclis Başkanı Laricani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüştü. Görüşmelerinde Gazze'de barışın sağlanması için İsrail ve Amerika'nın hiçbirşey yapmadığından yakındığı öğrenilen Laricani’nin, BM'nin de daha aktif olması gerektiğine vurgu yaptığı belirtildi. Bölge için tek 'gerçekçi' çabayı ortaya koyan ülkenin Türkiye olduğunu ve Türkiye'nin çabalarına destek çıkacaklarını da dile getiren Laricani'nin, Hamas'la diyaloğu dışlayan herhangi bir çabanın sonuç vermeyeceğine olan görüşlerini de yinelediği kaydedildi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın çağrısıyla İstanbul'da gerçekleştirilecek olağanüstü İKÖ toplantısında da İran dahil bölge ülkelerinin İsrail'e Gazze saldırılarını durdurması çağrısı yapacağı belirtiliyor. Toplantıya İKÖ Parlamento Birliği İcra komitesi üyeleri Türkiye, Mısır, Mali, Azerbaycan, İran, Cezayir, Suudi Arabistan, Çad ve Benin'in yanısıra üye 24 ülkeden 12 meclis başkanı, 5 meclis başkan yardımcısı ve 105 temsilci katılacak. TBMM Başkanı Toptan'ın açış konuşmasını yapacağı toplantıda, Gazze'ye yönelik İsrail saldırıları değerlendirildikten sonra ortak bir deklarasyon yayınlanacak.

Erdoğan: Tepkim Sert Değil

Öte yandan İsrail'in Gazze saldırılarıyla 'insanlık suçu' işlediğini öne sürerek, kimi siyaset ve medya temsilcileri tarafından İsrail'e karşı 'çok sert' olmakla eleştirilen Başbakan Tayyip Erdoğan, bu eleştirilere partisinin meclisteki grup toplantısında yanıt verdi. "İsrail'e tepkim, fosforlu bombalardan sert değil" diyen Erdoğan, saldırıların durması için uluslararası toplumun önemli bir bölümünün 'duyarsız' bir tutum sergilediğini iddia etti. Erdoğan, "Bu saldırılara karşı susmak, harekete geçmemek sebep olunan drama ortak olmaktır. Ölen masum çocuklardan, İsrail ile birlikte sessiz ve tepkisiz kalan herkes sorumludur" derken, Türkiye'nin barış çabalarını sürdüreceğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG