Erişilebilirlik

Egemen Bağış Avrupa Birliği Başmüzakerecisi Oldu


AB ile 3 Ekim 2005'te üyelik müzakerelerini başlatan ve o günden bu yana 10 başlıkta müzakere açan Türkiye'nin, yeni başmüzakerecisi Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış oldu.

Başmüzakerecilik görevini Dışişleri Bakanlığı ve başmüzakereciliği birlikte yürüten Ali Babacan’dan devralacak Bağış, devlet bakanlığına da atandı. Bağış, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS) başta olmak üzere Devlet Planlama Teşkilatı ile Dışişleri Bakanlığı'ndaki AB işlerinden temel sorumlu olacak.

Bağış, başmüzakereciliğe atanmasını kendisi için 'büyük bir onur' gördüğünü belirtirken, AB'ye üyelik projesinin demokratik ve refah bir Türkiye için vazgeçilmez olduğunu söyledi. Bağış, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'Durmak yok, yola devam' siyasi sloganı ile çalışmalarını yürüteceğini dile getirdi.

Bağış'ın başmüzakereciliğe atanması özellikle Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nde (ABGS) memnuniyetle karşılandı. Genel Sekreterlik çalışanları Bağış'ın atanmasını hem Türkiye hem de ABGS için atılmış bir hamle olarak değerlendirirken, Türkiye'nin AB'yle ilgili çalışmalarının ve ABGS'nin işlevinin bundan böyle daha çok ön planda olacağını dile getirdiler.

Türkiye'nin yeni başmüzakerecisi Egemen Bağı, 38 yaşında. Aslen Siirtli olan Bağış, lisans eğitimini, The Baruch College of The City University of New York’un İşletme Fakültesi İnsan Kaynakları Bölümü’nde tamamladı, Kamu Yönetimi üzerine de master yaptı. AKP’de Dışilişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yapan ve partinin Merkez Yürütme Kurulu’nda yer alan Bağış, 2002- 2007 yılları arasında da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dış İlişkiler Danışmanlığı’nın yanı sıra Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı, NATO-Parlamenterler Asamblesi Transatlantik Komitesi Başkanlığı ile NATO-PA Türk Grubu Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Egemen Bağış, 2006 yılında İtalyan Cavaliere Devlet Nişanı ile onurlandırılmıştı.

XS
SM
MD
LG