Erişilebilirlik

Barack Obama İstihbarat Ekibini Açıkladı


Obama yönetimin ulusal güvenlik ekibinin önemli üyeleri belli oldu.

Yeni Başkan, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü için emekli Amiral Dennis Blair’i seçtiğini açıkladı.

Obama, CIA Başkanlığına ise eski Başkan Clinton’un Beyaz Saray Genel Sekreteri Leon Panetta’yı atadı.

Panetta’yla ilgili haber daha önce basına sızmış ve bazı çevreler eski Kongre üyesinin bu görev için deneyimi olmadığını ileri sürmüştü.

Obama, atamayla ilgili açıklamasında, 16 istihbarat dairesinin birlikte çalıştığına dikkati çekti ve Amerika’nın Cenevre sözleşmelerine saygı göstereceğini ve asla işkenceye başvurmayacağını söyledi.

Bill Clinton’un başkanlığı döneminde Beyaz Saray genel sekreteri olan Leon Panetta, eski milletvekillerinden. Demokrat Partililer, Panetta’nın seçilmesinin nedeni olarak, CIA’ın Başkan Bush döneminde işkenceye varan teknikler kullanma politikasıyla ilgisi olmamasını gösteriyor.

Panetta, CIA’ın sorgulama yöntemlerine açıkça karşı çıkmıştı. Obama, Panetta’yı çok saygın bir siyasetçi olarak tanıttı. Obama şöyle konuştu: "Leon Panetta’ya olan saygım büyük. Kendisi, Amerika’nın gelmiş geçmiş en değerli kamu çalışanlarından biri. Panetta, olağanüstü yöneticilik yeteneğine, kıvrak bir siyasi zekaya ve tertemiz bir sicile sahip."

Obama, istihbarat ekibini çok yüksek kalitede kişilerden oluşturduğunu söyledi: "Oluşturmakta olduğum ekibin, Amerikan dış siyaseti, istihbarat örgütleri ve diğer dairelerin itibarını zedeleyen bazı uygulamaları ortadan kaldıracağını göreceksiniz."

Ancak Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Demokrat senatör Dianne Feinstein gibi bazı siyasetçiler, Panetta’nın yeterli istihbarat deneyimi olmamasını kaygıyla karşıladı.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi ulusal güvenlik uzmanı Anthony Cordesman bu konuda şunları söylüyor: "Dışarıdan bir kişi göreve getirildiğinde derhal bürokrasiye odaklanılıyor. Birçok farklı noktaya istihbarat sağlamak yerine başkana kilitleniyorlar. İstihbarat örgütleri ve çalışanlarını, yaptıkları hatalar nedeniyle değil, kendi siyasi önyargıları yüzünden suçluyorlar."

Cordesman, dışarıdan gelip CIA’in başına geçerek başarılı olan yöneticiler bulunduğuna da dikkati çekiyor. Uzman, en büyük zorluğun, 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından sonra iyice karışan CIA’de reform yapmak olduğunu söylüyor.

Panetta, onaylandığı takdirde, dünyanın dört bir yanında El Kaide teröristlerini yakalamak için yürütülen çalışmaların başına geçecek.

XS
SM
MD
LG