Erişilebilirlik

Rusya: 'Gözlemcileri Bekliyoruz'


Rusya, uluslararası gözlemciler gelir gelmez Ukrayna üzerinden Avrupa’ya doğal gaz sevkini yeniden başlatacağını bildirdi. Gazprom başkanı Aleksi Miller, bu açıklamayı bugün Brüksel’de Avrupa birliği tarafından düzenlenen görüşmelerde yaptı.

Miller, Ukrayna gaz şirketi başkanı Oleh Dubina ile yeniden görüşme masasına oturacağını da söyledi.

Avrupa Birliği enerji sorumlusu, uluslararası gözlemcilerin iki gün içinde hazır olacağını açıkladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlık Türkiye dahil birçok Avrupa ülkesine doğal gaz sevkiyatını aksatmış bulunuyor.

Son bir kaç gündür Avrupa Birliği’nin diken üstünde oturmasına neden olan Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz krizinde çözüme yönelik adımlar yoğunlaşsa da sorunlar henüz aşılamadı. Çözüm arayışları iki ülkenin başkentlerinden Brüksel’e kaydı. Rus ve Ukrayna doğalgaz şirketlerinin üst düzey yetkilileri Brüksel’de hem ikili temaslarda bulundular hem de Avrupa Birliği yetkilileriyle bir araya geldiler.

Vanaların kapanmasından doğrudan etkilenen Avrupa Birliği son günlerde tonunu iyiden iyiye yükseltmişti. Son tur görüşmelerin ardından ise belli bir ilerleme kaydedilse de net bir iyimserlik için biraz daha beklemek gerekecek. Ukrayna doğalgaz şirketi Naftogaz, Brüksel’deki görüşmelerde, Avrupa Birliği gözlemcilerinin transit akışı denetlemesine olanak veren bir belgeye imza attı. Bu anlaşma çerçevesinde Avrupa Birliği gözlemcilerinin cuma günü Ukrayna’da olmaları bekleniyor. Avrupa Birliği’ne doğalgaz akışının tamamen kesilmesinde Ukrayna’nın tutumunun ana neden olduğu görüşünü savunan Rusya ve Gazprom ise gözlemci heyetinde Rusların da bulunması yönündeki ısrarını sürdürüyor. Brüksel’deki görüşmelerin, Avrupa Birliği açısından başarıyla sonuçlanmasını engelleyen en önemli unsur da bu oldu.

Gazprom’un başındaki isimlerden Alexei Miller, gün içinde yaptığı açıklamada gözlemcilerin Ukrayna’ya ulaşıp akışı denetleme konumuna geçmelerinden itibaren vanaların açılacağını söyledi.

Gözlemcilerin ana görevi Rusya’dan Ukrayna’ya pompalanan gazın miktarını denetlemek olacak. Rusya, krizin başından bu yana Ukrayna’nın Avrupa için pompalanan doğalgazı çaldığını ileri sürüyordu.

Her ne kadar Avrupa Birliği ülkelerine doğalgaz akışını yeniden sağlayacak formül olarak denetleme yöntemi benimsenmiş gibi gözükse de enerji konusunda Rusya’ya bağımlılık ciddi bir sorun olmayı sürdürüyor. Bu nedenle Avrupa Birliği, enerji bakanlarının olağanüstü nitelikli bir toplantı için pazartesi günü bir araya gelmelerini kararlaştırdı.

Bakanlar, bu aşamadan sonra atılabilecek somut adımları masaya yatıracaklar ve enerji güvenliğini iyileştirmenin yolları konusunda kafa yoracaklar.

Avrupa Birliği, doğalgaz kriziyle ilgili olarak bir de yazılı açıklama yaptı. Akıştaki kesintinin bir çok üye ülkede cidi sıkıntı yaşanmasına neden olduğunun altının çizildiği açıklamada sorunun bazı Birlik üyelerinin sorunu değil AB’nin sorunu olduğu ve iki tarafın sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemeleri nedeniyle çekilen sıkıntıların kabul edilemez olduğu vurgulandı. Şu ana kadar tarafların yeterli düzeyde kararlılık gösteremediklerini vurgulayan AB, acil çözüm talebini yineledi.

XS
SM
MD
LG