Erişilebilirlik

İsrail Ateşkes Planını Kabul Etmedi


İsrail, ateşkes planını memnunlukla karşıladı ancak kabul etmeye henüz hazır olmadığını bildirdi.

Hükümet sözcüsü, İsrail’in ancak Hamas’ın roket atışlarını durduran ve Filistinli militanların yeniden silahlanmasını önleyen bir ateşkesi kabul edebileceğini açıkladı.

Hamas ise Fransa ve Mısır tarafından hazırlanan planı incelediğini bildirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İsrail ve Filistin Yönetiminin planı kabul ettğini söylemişti.

Plan, Gazze’ye yardım sevkine izin veren sınırlı bir ateşkesin hemen başlatılmasını öngörüyor.

Ateşkesle Mısır’a kalıcı bir barış anlaşması üzerinde çalışması için zaman kazandırılması da amaçlanıyor.

Bu arada, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barack'ın yarımcılarından Amos Gilad, yarın Kahire'ye giderek ateşkes planı hakkında bilgi alacağı bildirildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Gazze’de ateşkese acil ihtiyaç duyulduğunu ancak bunun gerçekleşmesi için Hamas’ın roket saldırılarına son vermesi gerektiğini açıkladı.

Güvenlik Konseyi Gazze krizini bugün tekrar görüşecek. Amerika Dışişleri Bakanı Condolezza Rice, planı New York'ta Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Milliband'le değerlendirdi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi "Filistin'deki ciddi insan hakları ihlallerini" değerlendirmek üzere Cuma günü özel bir oturum düzenleyecek.

Bu arada, Amerika'nın yeni başkanı Barack Obama da 20 Ocak'ta görevi devraldıklarında bu krize derhal el atacağını, bunun için hazırlık yaptıklarını söyledi. Ancak Obama şu anda bu konuda başka bir yorum yapamayacağını kaydetti.

Üç Saatlik Aradan Sonra Saldırılar Başladı

İsrail Gazze’ye gıda ve ilaç sevk edilebilmesi için operasyona üç saat ara veren İsrail, Hamas hedeflerine yeniden saldırıya geçti.

İsrail, yardım malzemesinin dağıtılması için bir insani koridor kurarak askeri operasyonları geici olarak durdurmuştu. Bu süre içinde Hamas da roket atışlarına ara vermişti.

12. gününe giren çarpışmalarda şimdiye kadar en az 670 Filistinli öldü, 2 bin 500 Filistinli de yaralandı.

İsrail ordusu ise çatışmalarda toplam dört asker kaybettiğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG