Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi Gazze'yi Görüştü


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Gazze’deki çatışmaları durdurmak ve diplomatik çabaları teşvik etmek amacıyla gelecek hafta İsrail, Filistin ve bölge ülkelerine gideceğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Arap ülkelerinin sunduğu Gazze karar tasarısını görüşmek üzere dün geç saatlerde toplandı. Toplantıya Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas da katıldı.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek de İsrail ve Hamas arasında acil ateşkes çağrısı yaparken, ateşkesin uzun vadeli güvenceler içermesi gerektiğini belirtti.

Güvenlik Konseyi’nde konuşan Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Washington’ın Gazze’deki durumdan kaygı duyduğunu bildirdi. Rice bununla birlikte ateşkesin Hamas’ın yeniden silahlanıp, İsrail kentlerini bombalamasına fırsat vermemesi gerektiğini kaydetti. Rice Gazze’ye ablukanın kaldırılması ve halkın normal yaşamına dönmesi çağrısında da bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Konsey’den, operasyonunu durdurması için İsrail’e çağrıda bulunmasını istedi.

Toplantıda konuşma yapan Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, Gazze’de büyük bir insanlık dramı yaşandığını söyledi, orantısız güç kullanmakla suçladığı İsrail’den, insani yardım malzemelerinin ulaştırılması için Gazze sınırı açmasını istedi.

XS
SM
MD
LG