Erişilebilirlik

Ankara'dan İsrail'e Sert Eleştiriler


Gazze'de ateşkesin sağlanması için yoğun diplomatik çaba gösteren Türkiye'de, İsrail'in operasyonlarına karşı tepki gün geçtikçe sertleşiyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'ni, 'insanlığa kara leke düşürmekle' suçladı. Ana muhalefetteki CHP lideri Deniz Baykal, İsrail'in Gazze operasyonlarını 'vahşet' olarak nitelerken, başta Amerika olmak üzere tüm dünyaya Gazze'de ateşkes için ortak hareket çağrısı yaptı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de Filistin'e yardım kampanyası başlatıldı. İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Said Celili de, Ankara'da temaslarda bulunacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Ortadoğu turundaki temaslarına katılması ve Arap Ligi zirvesinin Gazze'ye yardım için acilen toplanması için dış politika danışmanı Ahmet Davutoğlu'nu Şam'a gönderen Başbakan Tayyip Erdoğan, İsrail'e karşı tutumunu her geçen gün daha da sertleştiriyor. TBMM'de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada ağırlığı Gazze'deki olaylara veren Erdoğan, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'yi hedef aldı ve operasyonlarla 'politik puan kazanma' derdinde olduklarını ileri sürdü.

Erdoğan, Hamas'ın en son Haziran 2008'te İsrail'le yapılan ateşkes anlaşmasına uymasına karşın İsrail'in tam tersini yaptığını öne sürerken, Türkiye'deki muhaliflerine de Gazze'de ateşkes konusunda hükümeti eleştirmeme çağrısı yaptı. İsrail'in Gazze operasyonlarıyla 'nefret tohumu' ektiğini, 'insanlık ayıbı' işlediğini öne süren Erdoğan, uluslararası sivil toplumun da Gazze'deki olaylara kayıtsız kaldığını, bunun da Türkiye'de sert tepki yarattığını dile getirdi.

Gazze'deki çatışmalar ana muhalefin de gündeminde. CHP lideri Deniz Baykal TBMM'deki konuşmasında Gazze'de yaşananlardan tüm ülkelerin sorumlu olduğunu belirtirken, "Ateşkes, insanlığın talebi haline gelmiştir" çıkışında bulundu. Baykal, bu noktada ilk önce hareket etmesi gereken ülkenin Amerika olduğunu kaydetti.

Sert Protestolar

TBMM'de Filistin'e yardım kampanyası başlatılırken, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde İsrail'e karşı sert protesto eylemleri de sürüyor. Kendilerini 'Filistin Halkıyla Dayanışma Komitesi' olarak adlandıran bir grup, BM'nin Ankara'daki Türkiye Temsilciliği önünde İsrail aleyhine sloganlar attı. Ankara Sivil Toplum Platformu üyeleri de TBMM Çankaya Kapısı önünde İsrail'i protesto etti.

BM'nin, İsrail eliyle gerçekleşen 'kirli savaş ve işgal' karşısında sustuğuna dönük açıklama yapan grup, işgalin sonlandırılması ve savaş suçlularının hak ettikleri cezalara çarptırılmasını istedi.

Celili Ankara'da

İsrail'in Gazze operasyonunu durdurmak için İran lideri Mahmud Ahmedinejad'ı telefonla arayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Ahmedinejad'dan da olumlu yanıt geldi. İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Said Celili'yi Ankara'ya gönderen Ahmedinejad'ın, Celili aracılığıyla Türkiye'ye "Ankara'nın öncülüğündeki her türlü girişimin arkasındayız" mesajı vereceği öğrenildi.

XS
SM
MD
LG