Erişilebilirlik

Çin de Ateşkes Çağrısında Bulundu


Gazze’deki kayıpların giderek artması Çin’i de kaygılandırdı. Şimdiye kadar bölgedeki olaylara karışmamayı tercih eden Pekin hükümeti Gazze’de ateş kes çağrısında bulundu.

Gazze’deki olaylar uzun bir süredir Çin basınında geniş yer tutuyor. Ortadoğu sorunlarına genellikle ilgisiz kalan Pekin hükümeti savaş hakkında bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Qin Gang, Pekin’de yaptığı açıklamada, Çin'in, diğer ülkelerle birlikte Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasını istediğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Çin’in, Gazzelilerin çektiği sıkıntıların hafifletilmesi ve Filistin-İsrail anlaşmazlığına yeniden siyasi yollarla çözüm bulunması için çaba harcamaya hazır olduğunu da söyledi. Sözcü, Dışişleri Bakanı Yang Jiech’nin, daha önce, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'la telefon görüşmesi yaptığını da duyurdu. Rice, bu hafta Pekin’e yapmayı planladığı ziyareti İsrail’in Gazze’ye saldırısı üzerine iptal etmişti. Bakan, Amerika ile Çin arasında diplomatik ilişki kuruluşunun 30. yıldönümüyle ilgili kutlama törenlerine katılacaktı.

Haberlere göre telefon görüşmesinde Gazze’den ziyade ikili ilişkiler üzerinde duruldu. Sözcü, Yang Jiechi’nin, Başkan Geroge Bush ve Condoleezza Rice’a, son 8 yıl içinde iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için harcadıkları çabalardan ötürü teşekkür ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Hu Jintao da, Pazar günü, Başkan Bush'la telefonla görüşmüş, ülkesinin, ikili ilişkilerde son 30 yıl içinde elde edilen gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirmişti.

Bush’la görüşmesinde Ortadoğu'daki gelişmelere de değinen Hu, Gazze’deki krizden endişe duyduğunu söylemiş ve askeri operasyonların ve silahlı çatışmaların derhal durdurulmasını beklediklerini söylemişti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Qin Gang, Pekin’de yaptığı açıklamada, ülkesinin Filistin yönetimine 1 milyon dolar tutarında acil insani yardım yapacağını bildirdi.

Sözcü Qin Gang, ülkesinin elinden geldiğince yardıma devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Çin hükümeti, Amerika’nın bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını öngören ve Barış Haritası adıyla bilinen planı destekliyor. Çin, Arap Birliği’nin 2002 yılında kabul ettiği ve 1967 savaşı öncesi sınırlarına çekilmesi koşuluyla Arap ülkelerinin İsrail’le diplomatik ilişki kurmalarını öngören girişime de arka çıkmıştı.

İsrail ile Çin arasında 2007 yılanda imzalanan kültürel anlaşma iki ülke arasında turizmin geliştirilmesini öngörüyordu. Şimdiye kadar çoğu Hrıstiyan yüzlerce Çinli turist İsrail’i ziyaret etti. Ancak İsrail’in Gazze’ye saldırması üzerine turların askıya alındığı açıklandı.

XS
SM
MD
LG