Erişilebilirlik

AB'de Doğalgaz Paniği


Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan doğalgaz krizinde Avrupa Birliği şu ana kadar temkinli ve dikkatli bir gözlemci konumundaydı. Brüksel’den yapılan açıklamaların odağındaki vurgu ise konunun iki ülke arasındaki ticari bir anlaşmazlık olduğu yönündeydi. Üye ülkelere pompalanan Rus doğalgazında büyük düşüşler yaşanması hatta bazı ülkelerde akışın tamamen durması Avrupa Birliği’nde kelimenin tam anlamıyla panik havası yarattı.

Avrupa Birliği ilk tepkisini Komisyon ve Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti tarafından yapılan ortak açıklamayla verdi. Yazılı açıklamada kesintiler tamamıyla kabul edilemez olarak tanımlandı. Avrupa Birliği, Ukrayna üzerinden üye ülkelere gelen doğalgaz akışının derhal normale dönmesini istedi. Brtüksel, kesintilerin daha önce verilen güvencelerle bağdaşmadığının ve herhangi bir ön uyarı yapılmaksızın gündeme geldiğinin altını çizerek Moskova'yla Kiev'in soruna kalıcı ve acil bir çözüm bulmak amacıyla müzakereleri sürdürmelerini talep etti.

Avrupa Birliği, iki ülke yetkilileriyle temaslarını çeşitli düzeylerde sürdürüyor. Soruna çözüm bulunmadan geçirilen her saat ise Avrupa Birliği’ndeki endişeyi biraz daha artırıyor. Birlik yetkilileri doğalgaz akışının normale dönmemesi halinde üye ülkelerin çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacaklarını ifade ediyorlar. Durumun ciddiyetinin altını çizen Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Başbakanı Mirek Topolanek, görüşmelerin sonuçsuz kalması halinde Rusya, Ukrayna ve AB arasında üçlü bir zirve yapılması çağrısında bulunabileceklerini söyledi. Ancak Çek Başbakan bunun en son çarelerden biri olarak görüldüğünün de altını çizdi.

Avrupa Birliği, taraflar arasında hakem rolü oynama konusuna sıcak bakmazken üye ülkelerde kriz ortamına doğru gidiliyor. Avrupa Birliği, doğalgaz ihtiyacının yüzde 57'sini ithal ediyor. Bunun yüzde 41'i ise Rusya'dan geliyor. Asıl sorun ise Rusya'dan gelen doğalgazın yüzde 80'inin Ukrayna üzerinden AB'ye pompalanması. Rusya'nın vanaları kapatması nedeniyle Türkiye, Romanya, Yunanistan, Hırvatistan, Makedonya, Macaristan ve Bulgaristan'a Ukrayna üzerinden akış tamamen durmuş durumda. Rus doğalgazının akışı Avusturya'da yüzde 90, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 75 oranında düşerken akışın yüzde 70 oranında düştüğü Slovakya olağanüstü hal ilan etme aşamasında olduğunu duyurdu.

XS
SM
MD
LG