Erişilebilirlik

Türkiye'den Yoğun Diplomasi


İsrail'in Gazze'ye kara harekatını sert bir dille kınayan Türkiye, bölgede ateşkesin sağlanması için tüm diplomatik kanalları zorluyor. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'yi telefonla arayan Başbakan Tayyip Erdoğan, Ankara'da temaslarda bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallem'le de biraraya geldi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ise ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'le telefonda görüşüp, Gazze'ye yardım için uluslararası camiayı harekete geçirmeye çalıştı.

Türkiye, tüm konsantrasyonunu Gazze’deki çatışmaların acilen önlenmesine verdi. Bakanlar Kurulu toplantısında Ortadoğu turu hakkında değerlendirmelerde bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan, tüm dünya liderleriyle tek tek görüşüp Gazze halkına yardım için uluslararası hareket başlatmaya çalışıyor. Kurul toplantısı sonrasında açıklama yapan hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, Türkiye'nin gerektiğinde bölgeye barış gücü askeri de gönderebileceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'le telefon görüşmesi yapıp, Gazze'de ateşkesi sağlamak için ortak hareket çağrısında bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallem'i de Ankara'da ağırladı. Muallem'le birlikte Başbakan Erdoğan'ı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de ziyaret eden Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde neler yapacağı konusunu da Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında düzenlenen toplantıda ayrıntılarıyla masaya yatırdı.

Acil Hareket

Bakan Babacan, Muallem'le görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında "Bekleyecek vakit yok. Artık kan akmasın. Hiçbir şey tek bir çocuğun hayatından değerli değil" dedi ve İsrail'e ateşkes çağrısını yineledi. Babacan, ateşkesin unsurlarının tarafların kabul edebileceği şekilde belirlenmesini istedi.

Gazze'de 'insanlık trajedisi' yaşandığını belirten Babacan, "Bu sorunu çözmek, bizim ve uluslararası toplum için aynı zamanda bir insanlık borcudur" dedi.Uluslararası toplumun gözlemci sıfatıyla sorumlulukları bulunduğunu dile getiren Babacan, bölgede barış için tüm diplomatik çalışmaları sürdüreceklerini söyledi.

BMGK'nin Gazze konusunda net bir tavır ortaya koyamamasından yakınan Babacan, konseyin dışişleri bakanları seviyesinde toplanması halinde, Gazze gibi çok önemli, Türkiye'yi de yakından ilgilendiren bir konudaki toplantıya, programı müsait olduğu sürece katılacağını belirtti. Babacan, ateşkes düzenlemesinin nasıl yapılabileceği konusunda da, çözümün sürdürülebilir bir çözüm olması gerektiğini, uluslararası bir gözlemci grubuyla daha da kolay olacağını dile getirdi.

"ABD'yi Kullanıyorlar"

Türkiye'nin çabalarını desteklerini ve takdir ettiklerini belirten Muallem de, İsrail'in 'düşmanca saldırıları'nı sürdürmesinden yakındı. Muallem, İsrail’in uluslararası düzeyde bu "çirkin cinayetlerinden" dolayı sorguya çekilmesi gerektiğini kaydetti. Muallem, İsrail’in bu davranışının Cenevre Anlaşması başta olmak üzere uluslararası hukuk ve anlaşmalarla bağdaşmadığını söyledi.

Ateşkes ve barış için Türkiye ile Suriye’nin gayretlerini birleştirmek istediklerini kaydeden Muallem, bir an önce ateşkese ulaşılması, geçiş kapılarının açılması ve ortak bir mekanizma bulunmasının hedeflendiğini belirtti. Krizin başından beri gerek Türkiye’yle, gerekse diğer ülkelerle sürekli temaslarda bulunduklarını belirten Muallem, Suriye’nin Doha’da olağanüstü Arap zirvesi çağrısında bulunduğunu dile getirdi. İsrail'in "ABD'yi kullanarak" hedefine doğru ilerlediğinden yakınan Muallem, BMGK'den de çok ümitli olmadıklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG