Erişilebilirlik

Kriz Almanya'da İkinci El Oto Sektörünü Vurdu


Küresel mali krizin etkilerinin dünyaya giderek yayılması nedeniyle tüketicilerin harcamalarını kısması, ''ikinci el'' otomobil satışlarını da durma noktasına getirdi. Almanya’da ikinci el oto galerilerinin bir bölümünün sahibi olan Türkler de otoparkların araçlarla dolduğunu, ancak alıcı olmadığını belirtiyor.

Küresel ekonomik kriz şu ana kadar bankaların yanısıra en fazla otomotiv endüstrisini etkiliyor. Sermaye hacminin bu kadar büyük olduğu branşta sürüm ve satışın duraklaması, başka ekonomik dallar için de endişe verici bir durum. Ancak sektördeki kriz sadece büyük şirketleri etkilemiyor, küçük satıcılar da durgunluğu hissediyorlar.

Son 20 yılın en düşük otomobil satışlarının yaşandığı Almanya’da, toplam 15 bin ikinci el oto galeri bulunuyor, bunlardan yaklaşık 2 bini Türkler tarafından işletiliyor. Branş uzmanları önümüzdeki beş yıl içinde 5 bin işletmenin kapanacağını, diğerlerinin büyük bir bölümünün büyük tröstler tarafından yutulacağını belirtiyorlar.

Son haftalarda siftahsız günler yaşayan ikinci el araba esnafı durumdan çok şikâyetçi. Akaryakıt fiyatlarındaki artışlar nedeniyle 2008’in ilk bölümünde durgunluk yaşayan galericiler, ekonomik krizin tüketicilerin harcamalarını doğrudan etkilediğini vurgulayarak, güvensizlik ortamı yüzünden müşterinin alım satım yapmaktan kaçındığını, tamirler de bile gerileme olduğunu anlatıyorlar.

Büyük otomobil bayilerinin de durgunluktan şikayetçi olduğuna dikkati çeken galericiler, Federal Hükümet’in ‘çevre dostu’ arabalardan iki yıllığına araç vergisini kaldırmasını da çözüm olarak görmüyorlar.

Kredi faizlerindeki düşüş, sıfır otomobillerdeki kampanyalı cazip fiyatlar ve kullanılmış otomobillerin yatırım aracı olmaktan çıkması nedeniyle karamsarlığa kapılan galericilerin umudu, küçük model arabalar.

Bu arada Alman Otomobil Üreticileri Birliği yüzlerce orta ölçekli şirketin ve galeri sahibinin iflasın eşiğinde olduğunu açıkladı ve devletin ciddi müdahale etmesini beklediklerini duyurdu. Sektörün en azından 11 milyar Euro'luk yardıma ihitiyaç duyduğu tahmin ediliyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG