Erişilebilirlik

Doğal Gaz Krizine Çözüm Aranıyor


Rusya’nın Ukrayna’ya dünden itibaren doğal gaz sevkini kesmesinin ardından, iki ülke yetkilileri, fiyat konusunda yaşadıkları anlaşmazlığa çözüm bulmanın yollarını arıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, önümüzdeki günlerde Rusya’yla görüşmelerin sürmesini ve Ortodoks dünyasının Noel’i olan 7 Ocak’tan önce bir anlaşmaya varılmasını umduğunu söyledi

Rusya, borç ve fiyat uyuşmazlığı nedeniyle Ukrayna’ya doğal gaz sevkini kesmişti. Rus devlet şirketi Gazprom, 2009 fiyatları konusunda Ukrayna’yla anlaşma sağlanamadığını açıkladı. Şirket, Ukrayna’nın Kasım ve Aralık aylarındaki faturasını da ödemediğini savundu.

İki taraf da, krizden birbirini suçlarken, Avrupa’ya Ukrayna üzerinden gaz sevkinin aksamayacağı yolunda güvence vermeye çalışıyor. Avrupa, doğalgaz ihtiyacının yüzde 80’ini Ukrayna’dan geçen boru hatlarından sağlıyor.

Rus Gazprom’la Ukrayna’nın Naftogaz petrol şirketi arasında, 2009 fiyatları, eski borçlar ve transit ücreti konusunda yapılmakta olan görüşmeler, dün gece yarısı, sonuç alınamadan sona erdi. Devlete ait Gazprom şirketinin sözcüsü Sergey Kupriyanov, saat 10:00’da, Ukrayna sınırındaki Kursk istasyonunda pompaların durdurulduğunu açıkladı. Sözcü Ukrayna'ya günlük 90 Milyon metreküp doğal gaz sevkiyatının kesildiğini ancak Avrupa ülkelerine 300 Milyon metreküplük sevkiyatın sürdüğünü bildirdi.

Gazprom sözcüsü görüşmelerin kesilmesinin fiyat üzerinde anlaşma sağlanamamasından ziyade Naftohaz ekibinin yeni sözleşme imzalama yetkisi olmamasından kaynaklandığını bildirdi.

Ukrayna Hükümeti anlaşmazlık hakkında henüz bir yorumda bulunmadı. Ancak Cumhurbaşkanı Viktor Yuşenko’nun web sitesinde, ana sorunun fiyatlar olduğunu ima eden bir açıklama dikkati çekiyor.

Açıklamada, Gazprom'un bin metreküp doğalgaz için, Orta Avrupa ülkeleriyle aynı fiyatı, yani 250 dolar istediği yazılı. Bu fiyat düne kadar 179 dolardı. Açıklamada, bu rakamın makul olmadığı, petrol fiyatlarında yaşanan yüzde 70’lik düşüşe rağmen, yüzde 40'lık bir artışın kabul edilemeyeceği vurgulanıyor. Başbakanın da imzası bulunan açıklamada, Gazprom’un Ukrayna’dan Avrupa ülkeleriyle ayni fiyatı talep etmesine rağmen, boru hatları için, Avrupa ülkelerine ödediği paranın yarısının teklif ettiğine dikkat çekiliyor. Gazprom, Ukrayna’daki boru hatlarından akan her BİN metreküp doğal gazın her 100 kilometresi için 1 dolar 75 sent transit ücreti ödüyordu. Ukrayna, doğalgaz için en fazla 201 dolar, transis ücreti olarak da en az 2 dolar istiyor.

Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov, Ukrayna’ya doğal gaz sevkiyatının 110 milyon metre küp kesildiğini, Avrupa’ya ise artırıldığını söyledi.

Gazprom sözcüsü Kupriyanov, Avrupa’ya akan doğal gazın 20 milyon metreküp artırıldığını açıkladı. Hattan Avrupa’ye her 24 saatte 326 milyon metreküp doğal gaz sevk edildiğini belirten Rus sözcü, Moskova hükümetinin Ukrayna’yla yeni bir sözleşme imzalamaya her zaman hazır olduğunu vurguladı.

Rusya Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatının yüzde 80'inini Ukrayna üzerinden yapıyor. Haberlere göre Rus yetkililer Avrupa ülkelerine sevkiyatın aksamayacağı yolunda güvence verdi.

Rusya’yla Ukrayna arasında iki yıl önce de benzeri bir gerginlik yaşanmış, ve Rusya boru hattını yine kapatmıştı. Rusya 2006 yılındaki gerginlikte Kiev hükümetini Avrupa ülkelerine giden boru hatlarından gaz çalmakla suçlamıştı.

Haberlere göre Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko ile Başbakan Yuliya Timoşenko son gelişmeleri değerlendiriyor.

XS
SM
MD
LG