Erişilebilirlik

Gazze'de Hamas Lideri Öldürüldü


Gazze’de hava saldırılarını sürdüren İsrail uçakları hükümet binalarını tahrip ederken bir Hamas liderini öldürdü.

Hamas, Nizar Rayan adlı liderin Cebeyla mülteci kampındaki evinde öldürüldüğünü açıkladı. Hamas’ın askeri kanadıyla yakın ilişkisi olan Rayan, İsrail’e yönelik intihar saldırılarının ateşli bir savunucusuydu.

Filistin kaynakları hava saldırısında Rayan ile birlikte aile üyeleri dahil altı kişinin daha öldüğünü bildirdi.

İsrail’in hava ve denizden attığı füzeler Hamas’ın parlamento binası, bakanlıkları vururken silah kaçırmada kullanılan tüneller, mühimmat depoları ve roket üslerini tahrip etti.

Buna karşılık Hamas İsrail’in güneyine daha uzun menzilli roketler attı. Roketlerden biri Gazze’nin 30 kilometre kuzeyindeki Aşod kentine düştü; cankaybı olmadı.

Barış Anlaşması Üzerinde Çalışılıyor

İsrail Dışişileri bakanı Tzipi Livni, hükümetinin Hamas’a saldırılarını sürdürürken bir barış anlaşması üzerinde çalıştığını da açıkladı.

Livni bu açıklamayı bugün Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüştükten sonra yaptı.

Livni, askeri operasyonların Hamas’ın roket atışlarını önlemek ve İsrail halkına güven içinde yaşama şansı vermeyi amaçladığını söyledi.

İsrail, daha önce Fransa’nın 48 saatlik ateşkes önerisini reddetmişti.

Öteyandan Çek Başbakanı Mirek Topolanek, Amerika’dan birşey beklemmek gerektiğini belirterek ateşkes çabalarına Avrupa Birliği'nin öncülük etmesini istedi. Topolanek bu açıklamayı, çek cumhuriye Avrupa birliği dönem başkanlığını devralırken yaptı.

İsrail Halkı Operasyonları Destekliyor

İsrail’de yapılan bir kamuoyu yoklaması halkın yarıdan fazlasının Gazze’ye düzenlenen hava operasyonunu desteklediğini gösteriyor.

Haaretz-Diyalog tarafından yapılan araştırmaya göre halkın yüzde 52’si hava saldırılarını haklı buluyor. Yüzde 19’u ise İsrail’in kara operasyonuna başlaması gerektiğini savunuyor.

Kamuoyu yoklamasına göre operasyon, Savunma Bakanı Ehud Barak ve lideri olduğu İşçi Partisine gösterilen desteği de arttırdı.

İşçi partisinin, seçim mücadelesinde sağcı Likud partisi ile başa baş duruma geldiği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG