Erişilebilirlik

30 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post İsrail’in Gazze’ye saldırısının Müslüman ülkeleri ikiye böldüğünü yazıyor. Gazete, saldırıların İran’ın başını çektiği radikal kanadın işine yarayacağı yorumunda bulunuyor:

“Hava saldırılarının bir süre daha devam edeceğini belirten İsrail, karadan da Gazze’ye girebileceğini söylüyor. Ancak, tıpkı Lübnan’da olduğu gibi Gazze’de de nihai bir zafere ulaşması çok zor görünüyor. İsrail, Gazze’yi tamamen işgal etmedikçe Hamas’ı deviremeyecektir ve bir çeşit siyasi uzlaşma sağlanmadıkça füze saldırılarını durduramayacaktır. Bu nedenle İsrail’in Mısır, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerin arabuluculuğuna ihtiyacı var. İsrail, askeri harekatın diplomatik girişimlerin önünü tıkamasına izin vermemelidir, İsrail için Hamas’tan daha büyük bir tehlike olan İran’ın siyasi bir zafer kazanmamasına da dikkat etmelidir.”

New York Times İsrail saldırısının Hamas’a büyük bir zarar vermeyeceği görüşünde. Gazete, Hamas’ı ateşkese zorlamaları için Washington’un Mısır ve Suudi Arabistan’a baskı yapması gerektiğini yazıyor:

“Gelinen noktada suçlanacak çok fazla isim var. Olmert hükümeti, Yahudi yerleşimlerini durdurmak ve Hamas’ın yeminli düşmanı Mahmut Abbas’a gereken desteği vermek için hiçbir şey yapmadı. Bush, Olmert’e bu konuda gereken baskıyı uygulamadı. Arap liderler Abbas’ı desteklemek veya Hamas’ı İran’la ilişkilerini keserek barış sürecine katılmaya ikna etmek için gereken adımları atmadı. Şimdi dışişleri bakanı Rice derhal Riyad ve Kahire’ye giderek ateşkes sağlanması için çalışmalara başlamalıdır. Böylece Obama’ya gerçekten barış sağlayacak bir Ortadoğu stratejisi oluşturması için uygun bir zemin bırakılabilir.”

Boston Globe İsrail saldırısının Arap dünyasında radikalizmi körükleyeceğini ve sonuçta İsrail’e zarar vereceğini savunuyor. Gazete, Hamas saldırılarının durması karşılığında Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması koşuluyla ateşkese gidilmesi çağrısında bulunuyor:

“İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargo, Gazze halkına zarar verdi. İsrail’in uzun vadeli çıkarlarına darbe vurdu. İhtiyaçlarını kaçak tünellerden sağlayan Hamas’ı ise fazla etkilemedi. İsrail’in güvenliğini sağlamasının ve Filistinlilerin kendi kaderlerini belirleyebilmesinin yolu iki devletli barış için görüşmeleri sürdürmekten geçiyor. Böyle bir barışı sağlamak Obama’nın ilk görevi olmalıdır. Ancak Gazze’deki korkunç olaylar ne kadar uzarsa, İsrail-Filistin düğümünü çözmek de o kadar zorlaşacaktır.”

Los Angeles Times İsrail’in kendini savunma hakkını kullandığını öne sürmekle birlikte, Hamas’ı yok etmesinin kolay olmadığını vurguluyor. Gazete, İsrail’den ateşkes çabalarına kapısını açık tutmasını istiyor:

“Hamas, açık bir şekilde İsrail’in varlığını tanıyıp terörü kınamadıkça, İsrail-Filistin çatışmasına kalıcı bir çözüm arayışında bir muhatap olarak kabul edilemez. Ancak İsrail geçmişte, arabulucular aracılığıyla Hamas’ın da kabul etmesi koşuluyla ateşkesi kabul etmişti. Eğer bu operasyonun da sonunda, daha kalıcı bir ateşkes sağlanabilirse, İsrail siyasi açıdan zafer kazanmış sayılabilir.”

XS
SM
MD
LG