Erişilebilirlik

BM Yardım Ulaştırmaya Çalışıyor


Gazze’de çatışmalar sürerken, Birleşmiş Milletler bölgeye yardım ulaştırmaya çalışıyor.

Birleşmiş Milletler İsrail’in hava saldırılarında çok sayıda sivilin ölmesinden kaygı duyulduğunu açıkladı.

Genel Sekreter Ban Ki Moon’un İnsani İşlerden sorumlu Yardımcısı John Holmes, Gazze gibi bir buçuk milyon kişinin yaşadığı yerin bombalanmasının sivil ölümleri kaçınılmaz kıldığını söyledi.

İsrail ablukası nedeniyle durumun bombardımandan önce de vahim olduğuna dikkati çeken Holmes, geçen hafta erzak yüklü birkaç kamyonun Gazze’ye geçişine izin verildiğini ancak bununu yeterli olmadığını söyledi.

İsrail’in yardım ulaşmasını engellemeye devam etmesi halinde, Gazze’nin bir insani yıkımla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunan BM yetkilisi bazı temel gıda maddelerinin tükenmek üzere olduğunu vurguladı.

Uydu bağlantısıyla Washington’daki gazetecilerin sorularını yanıtlayan John Holmes, aylardır süren abluka nedeniyle örgüte ait yiyecek depolarının boşaldığını, başta un olmak üzere bazı maddelerin artık kalmadığını ve gerekli adımlar atılmazsa durumun felakete dönüşebileceğini söyledi.

Bir buçuk milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze’de yaklaşık 800 bin mülteci var. Başka bir deyişle Gazze nüfusunun yarısı BM tarafından resmen mülteci olarak kabul ediliyor. Örgüt yıllardır bu kişilere karneyle un, süt tozu, şeker ve zeytinyağı gibi yiyecek maddeleri dağıtıyor.

Genel Sekreter Yardımcısı John Holmes’a göre, Filistinli mültecilere yardımın sürebilmesi için günde en az 100 kamyon erzak gerekiyor. Holmes, sadece barış için değil acı ve ıstırabın sona ermesi için de derhal ateşkes gerektiğini belirtti.

Washington’da uydu bağlantısıyla yapılan basın toplantısına BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma dairesinin Başkanı Karen Ebuzeyd de katıldı.

Ebuzeyd, Gazze'nin yardıma kapatılmasının yetersiz beslenmeye yol açtığını, kronik kansızlık sorunu olduğunu ve bunun artmakta olduğunu gösteren işaretler bulunduğunu söyledi.

Yiyecek sıkıntısının en çok çocukları etkilediğini belirten BM yetkilisi Gazze’lilerin İşgal değil, kuşatma altındalar” dedi. İsrail’in muhtemel bir kara saldırısının durumu daha da kötüleştireceğini belirten yetkili Hamas’a ait binalarda artık kimsenin bulunmadığını militanların sivil halkın arasına karıştıklarını söyledi.

Karen Ebu Zeyt, Hamas ve Hamas liderlerine ait büro, karakol ve evlerde artık kimse bulunmadığını ve İsrail ordusunun halka evlerinden çıkmalarını çağrısında bulunduğunu bildirdi.

Halkın hava saldırıları sürerken sokaklara dökülmek istemediğini vurgulayan BM yetkilisi “bir da kara saldırısı olursa ne olur bilemiyoruz” dedi.

İsrail hükümeti, son olarak 4 Kasım’da, Filistinli militanların roket saldırıları üzerine Gazze’ye karadan, denizden ve havadan giriş çıkışları yasaklamıştı.

XS
SM
MD
LG