Erişilebilirlik

Berham Salih'ten 'Bölünme' Uyarısı


Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih, hükümet içindeki etnik bölünmelerin bir Arap-Kürt çatışmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Salih, Fransız haber ajansına verdiği demeçte Bağdat’taki siyasi ve ekonomik sorunların, Araplarla Kürtlerin arasını açmak için kullanma yolunda “haince ve tehlikeli “ girişimler olduğunu öne sürdü.

Kürt Başbakan yardımcısı, bu girişimlerin arkasında kimler olduğunu açıklamadı.

Berham Salih, anlaşmazlık konuları olarak Kerkük’ün yönetim şekli ve ulusal petrol yasasını örnek gösterdi. Kerkük’te Kürtler kenti Kuzey Irak’taki özerk bölgelerine katmak isterken Türkmenler ve bazı Araplar karşı çıkıyor.

Petrol gelirlerinin Şii, Sünni Araplarla kürtler araında nasıl paylaşılacağını belirleyecek yasa ise parlamentoda sürekli erteleniyor.

Bu arada Başkanlık Konseyi, dün Amerika dışındaki ülkelerin de bu yılın bitiminden itibaren ülkede asker tutmasına izin veren parlamento kararını onayladı.

Irak Başkanlık Konseyi, Devlet Başkanı Celal Talabani ve iki yardımcısından oluşuyor. Karar geçen hafta Parlamento’dan, zorlu tartışmaların ardından geçmişti.

XS
SM
MD
LG