Erişilebilirlik

Ankara'dan İsrail'e Sert Eleştiri


Gazze Şeridi’nde yarananları endişeyle izleyen Ankara, çatışmaların durması için yoğun diplomatik temaslarda bulunuyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’u arayıp, Gazze halkına insani yardımların ulaşması için BM’nin devreye girmesin i istedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarak’le konuşup, Gazze’deki çatışmaların nasıl durdurulabileceğini değerlendirdi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava harekatında Filistinli sivillerin hayatını kaybetmesinden ötürü İsrail’i şiddetle kınayan Türkiye, çatışmaların durması için tüm diplomatik kanalları zorluyor. İsrail’in bu saldırıyla barışa darbe indirdiğini dile getiren Başbakan Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’u arayarak BM’nin aktif olarak devreye girip Gazze halkına yardım etmesini istedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek başta olmak üzeren çeşitli liderlerle durum deşerlendirmesi yapıp, saldırıların sonlanması için formül aradığı belirtildi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın görüştüğü isim ise İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu oldu. Babacan, İhsanoğlu’ndan İKÖ dışişleri bakanlarının olağanüstü toplanarak Gazze’deki olayları değerlendirmesini istedi, bunun üzerine İhsanoğlu da gerekli çağrıyı yaptı.

Sert protestolar

İsrail’in hava harekatını ilk önce barışa indirilmiş darbe olarak niteleyen Başbakan Erdoğan, hareketa yönelik eleştirilerini daha da sertleştirdi. İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırıyı kınayan Erdoğan, İsrail’in yaptığı ciddi bir insanlık suçudur. Operasyon barış sürecini tıkadı. İsrail’I bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz diye konuştu. Erdoğan, Türkiye’nin Filistin’e yardımlarını artıracağını kaydetti.

Öte yandan, İsrail’in Gazze’ye saldırısı Türkiye’nin çeşitli yerlerinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi. İstanbul’da binlerce kişi, öğle namazı sonrası Beyazıt meydanında toplandı, İsrail bayrağı yakarak İsrail’i ve Amerika’yı protesto etti. Ankara’da da İsrail Büyükelçiliği önünde Türkiye Komünist Partisi ile İlim ve Kültürel Araştırmalar Vakfı üyeleri eylemler yaptı ve İsrail’e tepki sloganları attı.

XS
SM
MD
LG